2024. április 26., péntek

Vajdasági–magyar CSR-konferencia Szegeden

A határon átnyúló kapcsolatok erősítése és a kis- és közepes vállalkozások lehetőségeinek bemutatása többek között a célja az első vajdasági–magyar CSR-konferenciának, amely pénteken kezdődött Szegeden – közölte B. Balogh Edit, a Talentum alapítvány elnöke.

A szegedi székhelyű civil szervezet és a szabadkai Caritas márciusban indította el uniós támogatással Az együtt könnyebb! (Zajedno je bolje!) című programot, azzal a szándékkal, hogy a Dél-Alföldön és a Vajdaságban meghonosítsa a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának kultúráját, mely CSR néven vált ismertté az angol kifejezés (corporate social responsibility) után.

Nemzetközi példák is mutatják, hogy eredményesebben lehet megvalósítani a CSR-kezdeményezéseket civil szervezetek, non-profit intézmények bevonásával. A programokhoz a vállalatok tőkével és szakértelemmel, a civilek saját szaktudásuk mellett hely- és helyzetismerettel járulhatnak hozzá – közölte a szakember, hozzátéve: a vállalati tőke nem feltétlenül anyagi erőforrást jelent, a cégek részt vehetnek a programokban például alkalmazottaik munkavégzésével is.

A tanácskozás résztvevői megismerhetik többek között a BBS szabadkai munkaközvetítő iroda és a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása érdekében indított projektjét. A program keretében tanulási nehézségekkel küzdő, lemaradásban lévő gyermekek számára szerveznek órákat, melyeket a tanárok önkéntesként tartanak. A pedagógusok a munkaközvetítő cég tízezer regisztrált ügyfele és a Fáklya egyesület tagjai közül kerülnek ki.