2024. április 26., péntek

Ötvenes randi

A hétvégén az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskolában találkoztak a valamikori VIII/d osztály tanulói. Ötven évvel ezelőtt 37-en jártak ide, ezúttal közülük 19-en ültek be a padokba. Letsch Erich osztályfőnök diákjai 1963-ban fejezték be az általános iskolát, az osztályfőnök sajnos nagyon korán meghalt, diákjai meglátogatták sírját.

Fotó: Ótos Annabella

Fotó: Ótos Annabella

Papp Gábor József elmesélte, hogy az egykori osztálytársak közül nagyon sokan már óvodában együtt voltak, az 50-es, 60-as években végbevitt óriási iskolareform idején az Arany János iskola épületét átadták a gyermekkórháznak, felépült a Petőfi Sándor és a Vasa Stajić iskola, ez utóbbiban párhuzamosan két iskola működött. – A Boris Kidrič iskolarészben, amelyet 1961-ben szüntettek meg, két párhuzamos magyar osztály volt, a telepi iskolát is akkor építették, keveredtünk, voltak olyanok, akikkel együtt indultam óvodába, aztán együtt indultunk az akkori Arany János iskolába Mezei Mária tanító néni osztályában, utána Maros tanító néni osztályában, majd Varga Tilda matektanárnő volt az osztályfőnökünk. Azt követően összevonták az osztályokat... A Vasa Stajić iskolában párhuzamosan két magyar osztályban folyt a tanítás, az egyiknek az osztályfőnöke Zegnál Erzsébet volt, aki ma itt volt köztünk. A másiknak Letsch Erich volt az osztályfőnöke, aki kivezette a 37 diákot, miután a két magyar osztályt hetedik után összevonták – mesélte a valamikori diák.

A Vasa Stajić Általános Iskoláról tudni kell, hogy helyén Újvidék legszebb teniszpályája volt, nagyon talajvizes területen épült, fél évszázaddal ezelőtt a diákok az iskola pincéjébe fateknőket dobáltak, és ezekben csónakáztak a térdig érő vízben.

A valamikori osztályból négyen külföldön élnek, hárman sajnos nincsenek többé köztünk, a többiek itt maradtak – szinte mindenki nyugdíjas, az idén mindannyian betöltik 65. életévüket. Az osztálytársak közül szombaton este sokan eljöttek a Forum étteremben megszervezett közös vacsorára is, és zenés mulatság keretében elevenítették fel az emlékeket.