2024. április 26., péntek

Ma ismét tárgyalnak a napraforgó áráról

A mezőgazdasági termelők továbbra is elégedetlenek a napraforgó felvásárlási árával. Ma a Mezőgazdasági Minisztérium közvetítésével ismét tárgyalni fognak a vásárlási feltételekről az étolajgyártókkal. Az elégedetlen gazdák tíz nappal ezelőtt megállapodtak Dragan Glamočićtyal, az újonnan kinevezett mezőgazdasági miniszterrel, hogy abbahagyják a tiltakozást, és feloldják az útlezárásokat.

Miroslav Grubanov, a cserépaljai (crepajai) Paori mezőgazdasági szövetkezet elnöke közölte, hogy a napraforgó-termelők továbbra is kilogrammonkénti 35 dináros felvásárlási árat követelnek, amelybe beszámították az általános forgalmi adót is. A korábban felkínált 27 dináros ár nem fedezi a termelési költségeket, az elmúlt tíz évben pedig egyáltalán nem emelték meg a napraforgó árát, tette hozzá az elnök. Grubanov kijelentette, hogy a mai találkozó után a termelők eldöntik, hogy milyen lépéseket tesznek, majd reményét fejezte ki, hogy a következő évtől – akárcsak a cukorrépa esetében – szerződésben rögzítik a felvásárlási árat.

A mezőgazdasági termelők augusztus 28-án az alacsony felvásárlási ár miatt útzárlatokkal kezdtek el tiltakozni. Szeptember 4-én Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszter külön-külön találkozott a gazdákkal és a gyártókkal. Akkor az egyik legnagyobb szerbiai étolajgyártó, a Viktorija 27,08 dináros árat kínált a termelőknek, amelyet azok visszautasítottak. Szeptember 6-án közös találkozót szerveztek a felek, de akkor sem született megállapodás.