2024. április 27., szombat

Megvonták a gázt Magyarkanizsától

Az újvidéki Srbijagas szerdán ideiglenesen beszüntette a gázszolgáltatást Magyarkanizsa községben a helyi szolgáltató Sloga Rt. felhalmozódott korábbi tartozása miatt. Kiss Márta, a Sloga igazgatónője így nyilatkozott az ügyről:

– A tartozás törlesztésére vonatkozóan két éve folynak a megbeszélések. Ez idő alatt a városvezetéssel karöltve többször tárgyaltunk a Srbijagas képviselőivel a probléma megoldásáról, hogy a Sloga a tartozását hogyan tudná saját vagyonából törleszteni. A lekapcsolás teljesen váratlanul ért bennünket, a korábbi megbeszélések alatt felvetett lehetőségeket felrúgva. A legutóbbi tárgyaláson, 2012-ben felajánlottuk a gázvezetékrendszer átadását, a Srbijagas pedig azt ígérte, hogy szakembert küld annak felbecslésére. Ez a mai napig sem történt meg. Most pedig követelik a tartozás kifizetését, vagy váltó leadását. Ennek kiadásához viszont fedezetre lenne szükség, amivel nem rendelkezünk.

A tartozás összegéről sem született egyetértés a helyi szolgáltató és a Srbijagas között, utóbbi ugyanis a kamatokra is igényt tart. Az igazgatónő hozzátette, hogy több csődben lévő cég tartozik jelentős összeggel, amelyet nem tudnak behajtani.

Nyilas Mihály polgármester a közleményre reagálva azt nyilatkozta, hogy már felvették a kapcsolatot az illetékesekkel, és igyekeznek mielőbb orvosolni a problémát, hogy ne azokat büntessék, akik idejében és rendszeresen fizetik a számlákat.

– A kikapcsolásra a Sloga régi tartozása miatt került sor, amelyet évek óta görget maga előtt. Önkormányzatunk felvette a kapcsolatot a Srbijagas illetékeseivel, hogy mielőbb megoldódjon azoknak a háztartásoknak, intézményeknek és vállalatoknak a gázellátása, amelyeknek nincs tartozásuk. Nem kellene, hogy ők áldozataivá váljanak a Sloga tartozásainak.