2024. április 26., péntek

Drágul az áram

Augusztus elsejétől várhatóan 10,9 százalékkal fog megdrágulni az áram. A Köztársasági Energiaügyi Tanács (AERS) megkapta az erről szóló hivatalos kérvényt a Szerbiai Villanygazdaságtól (EPS), amelyben az áramszolgáltató azt kéri, hogy 10,9 százalékkal emelhessen az energiahordozó árán. Az AERS közleményéből kiderült, hogy a drágulás augusztus elsejére várható, amiről az EPS 15 nappal a drágítás előtt értesíteni fogja a fogyasztókat.

Vera Vida, a Szerbiai Fogyasztók Központjának elnöke szerint az áram árának emelése újabb csapásként fogja érni a szerbiai polgárok amúgy is szűkös családi költségvetését. Szerinte az energiahordozó áremelésének következtében a kereskedők is megemelik az árakat, függetlenül attól, hogy áram árának emelése mekkora valós költségnövekedést jelent nekik. Hozzáfűzte, hogy még be sem következett a drágítás, egyes termékek (pl. vegyszerek, édességek) ára máris magasabb, mint volt. Vera Vida a polgárok egyre csökkenő életszínvonalával kapcsolatban megjegyezte, hogy már jelenleg is egy irreális állapotról beszélhetünk, hiszen a vásárlói kosár ára sokkal magasabb a polgárok átlagfizetésénél.

Az átlag szerbiai háztartás 3500 dinárt fizet havonta az áramért, azonban augusztus után 400 dinárral lesz nagyobb ez az összeg.