2024. április 26., péntek

Élhetőbb környezetet teremtenek

A zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben járdát betonoznak, közösségi tereket és pihenőhelyeket alakítanak ki

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben is a még tavalyról megmaradt helyi járulékból gazdálkodnak. Abból építenek járdát, javítják az úttestet, abból a pénzből állítottak fel új játszótereket, és helyeznek ki asztalokat és padokat a kerület több pontján. Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy jelenleg a Matija Gubec és a Július 7-e utcákban szedik fel a régi téglát, és öntenek a helyébe 1 méter szélességben betont, a következőkben pedig a Tiszavirág sétányon és az Alsó-Tisza-parton végeznek javításokat.

– A Jézus szíve templom előtt, a Madách Imre, a Branko Radičević utcában, a Stanoja Glavaš sarkán, az Újítók utcájában és a Kossuth Lajoson már javítottunk járdát, a Gróf Batthyány Lajos utcában pedig a szövetkezeti otthonnál lévő átjárót javítottuk ki. A felszedett téglákat ezúttal is meg lehet vásárolni, 7 dinárba kerül darabja. Aki venni szeretne, annak a helyi közösségben kell számlát kérnie. Az eladott téglából befolyó pénzt is járda betonozására fordítjuk. Idén is folytatjuk a földes utak karbantartását. Erre a melegre vártunk, ugyanis az a tört kő és aszfalttörmelék, amelyet szétszórunk az úttesteken, nagy melegben köt össze. Ha ezen az úttesten nem közlekednek megrakott pótkocsikkal, vagyis nem vágják össze, akkor szinte olyan sima, mint az aszfaltút.
A helyi közösség területén a tavasszal folytatták a közösségi terek kialakítását, így a Kukucskában játszóteret létesítettek:
– A gyerekeknek mászókát, lengőhintát és mérleghintát helyeztünk ki, a felnőtteknek pedig asztalokat és padokat. Ezzel nem fejeztük be a térrendezést, de az idén ennyire futotta. Azt tervezzük, hogy a játszótereket folyamatosan újítjuk, bővítjük, igyekszünk minél gazdagabbá tenni őket. Jövőre remélhetőleg a Kukucska játszótere köré is kerítést rakunk, továbbá virágágyásokat, szemetest és további játékszereket. A közösségi terek kialakítása jegyében pihenőhelyeket hozunk létre a Tisza-part és a buszállomás közötti részen, valamint a buszállomás és a kórház közötti szakaszon. Azt szeretnénk, hogy ha valaki pl. a Tisza-partról a buszállomásra szeretne gyalog eljutni, akkor néhol megpihenhessen egy-egy padon. Összesen 12 helyre kerül asztal és pad, 25 pontra pedig csak pad. Igyekszünk olyan helyre rakni őket, ahol nincs lakóház, vagyis üres telkek, üzletek, iskolák, a kaszárnya elé stb. Az eddig felsoroltakat mind a helyi járulékból fizetjük. Mint tudjuk, a község minden helyi közösségnek 7 millió dinárt irányozott elő a költségvetésből. Mi a községtől azt kértük, hogy ezt a pénzt fordítsa a Papuli étteremnél található mikrovízhálózat megszüntetésére és az érintett házak városi vízvezetékre kötésére, továbbá arra, hogy a helyi közösség területén lévő aszfaltutakra fessék fel a közlekedési jeleket (zebra és csík az úttest közepén), segítsenek a járdabetonozásban a Július 7-e utcában, tartsák karban a zöldfelületeket, és rakjanak új játékszereket a Tisza-parton a tömbházaknál lévő játszótérre – hallottuk az illetékestől.
A titkár elmondta, hogy helyi járulék hiányában jövőre már nem lesz ilyen ütemű fejlődés, pénzt a jövőben csak pályázaton nyerhetnek:
– Reméljük, hogy a község a következő években is előirányoz majd pénzt a költségvetésből a helyi közösségek fejlesztésére, és akkor mi ismét kérhetjük, mit javítsanak meg, mit újítsanak fel. Mi azt tervezzük, hogy a következő néhány évben elsősorban a vízvezetékek felújítását kérjük az Alvégben.