2024. április 20., szombat

Fonogram: Odett lett az év énekesnője

Cipő posztumusz életműdíjat kapott, ByeAlex lett az év felfedezettje, a Belehalok az év dala

A Fonogram - Magyar Zenei Díj vasárnap este lezajlott átadóján a legnagyobb meglepetést talán a fő kategória, Az év hazai klasszikus pop-rock albuma okozta. Itt Ákos, Rúzsa Magdi, Zséda, Takács Nikolas és a Fool Moon, valamint az Ismerős Arcok is versenyben volt, azonban Odett nyert a Hanyatt, homlok, egyenes című lemezével.

A magyar "modern pop-rock" kategóriában az Anna And The Barbies: Ánem! című albuma győzte le például az Intim Torna Illegált, az Anti Fitness Clubot, valamint itt indult Majka, Curtis és BLR nagylemeze is. Az alternatív kategóriában Manoya első lemeze győzött le olyan nagy öregeket, mint a 30Y, Emil.Rulez, Heaven Street Seven, Péterfy Bori & Love Band és a Quimby.

A "hard rock vagy heavy metal" kategóriában a Junkies egyebek mellett a Tankcsapdát előzte meg. Azon viszont aligha lepődött meg bárki, hogy ByeAlex lett az év felfedezettje; mint ahogy az is vicces lett volna, ha nem a Belehalok bizonyul az év dalának. Az elektronikus zenében Zoohacker, a gyereklemezek frontján Kovácsovics Fruzsina, a jazzben Mrs. Columbo, a nép- és világzenében a Kaláka, a "szórakoztató zenében" a Group'n'Swing győzedelmeskedett.

Két életműdíjat is kiosztottak, a posztumuszt természetesen Bódi László Cipő kapta (a műsor végén egy dalát el is énekelte sok sztár), a másikat pedig Leslie Mandoki, aki köszönőbeszédében azokat dicsérte, aki "kalandvágyból" itthon maradtak, és akiknek a zenéjén felnőtt. A Ballantine's különdíjakat szponzorált: Péter Szabó Szilvia lett az év énekesnője, Vastag Csaba az énekese, a Republic a zenekara. Leonard Cohen, Bruno Mars (ő mint "modern pop-rock"), a Gossip, Example, a Soundgarden a külföldi nyertesek, Skrillex nem kapott semmit.

A zenei lapoknak és újságíróknak járó VOLTfolió - Fair Play díjat web kategóriában a Lángoló Gitárok kapta. Egyéni kategóriában Németh Róbert nyert, B. Tóth László kapott életműdíjat.