Vita a számok körül

Az előző időszak költségvetése szerepelt a zentai képviselő-testület tegnapi ülésének napirendjén – Zenta is génmódosított technológiától mentes övezetté lett

Hhzs.

2013. május 30., 19:49

Kommentek száma 1  Megjelent nyomtatásban

A tavaly elvégzett költségvetési ellenőrzésekről szóló jelentés megvitatása kavarta fel a képviselők kedélyét a zentai képviselő-testület tegnapi, sorrendben 13. ülésén . A 2011 januárjától tavalyi év július 15-ig terjedő időszakot feldolgozó jelentésben ugyanis a községi idegenforgalmi szervezeten, a Centar-–Tópart, a Tiszapart, a bogarasi és a tornyosi helyi közösségeken, a Zentai Gimnáziumon, a szociális központon és a zeneiskolán kívül a községi közigazgatás tevékenységét is górcső alá vették – és persze a legkirívóbb törvénytelenségeket és szabálytalanságokat többen is itt vélték felfedezni. Az ezzel kapcsolatos, több órás vita során milliók repdestek a levegőben, s nem egy alkalommal a személyeskedéstől sem mentes, olykor már sértő kijelentéseket is tartalmazó dialógus alakult ki a jelenlegi hatalmi többséget képező VMSZ-SZER-SZNYP és a demokraták, illetve az egyedüli ellenzékiként jelen lévő Magyar Polgári Szövetség képviselője között. Az előző önkormányzatban hatalmon lévő demokraták a vita során több-kevesebb sikerrel igyekeztek megcáfolni a jelentésben található állításokat, több alkalommal is hangsúlyozva, hogy szerintük politikai nyomásra készült el a megvitatásra kerülő dokumentum.
A vita során többszörösen visszatérő elemként hangzott el két számjegy. Az egyik az a 272 millió dináros tartozás, amelyet a jelentés szerint még az előző önkormányzat hagyott maga után kifizetetlen számlák formájában, a másik pedig az a céleszközként meghatározott 94 millió dinár, amelyet – szintén a jelentés szerint – neve ellenére nem a célnak megfelelően költöttek el, ennélfogva az összeget december 31-ig vissza kell helyezni a költségvetésbe. A több ízben is már inkább választási előkampányra hasonlító vita során a demokraták egy módosító indítvánnyal is előrerukkoltak, miszerint az egész jelentést, illetve az egész költségvetést küldjék el szupervízióra. Ezt a javaslatot azonban a VMSZ, a SZER és a Nyugdíjas Párt képviselői leszavazták. A jelentés elfogadása mellett végül 17-en voksoltak, 7-en ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak.
A tegnapi ülés elején egyébként a jelenlévő képviselők bebizonyították, hogy időnként képesek akár egyet is érteni. Többek között napirenden szerepelt a Zenta község területének géntechnológiával módosított élelmiszerek és szerves anyagok gyártásától, termesztésétől és forgalmazásától mentes területté nyilvánításának a javaslata is, amelyet a jelenlevők egyhangúlag fogadtak el. A képviselők döntöttek még a zentai Hófehérke óvoda benntartózkodási költségeivel kapcsolatos ártámogatási jogosultság feltételeiről és módszereiről szóló rendelet módosításáról is. Ennek értelmében az önkormányzat az elkövetkezőkben a költségek 20%-ának fedezésével járul hozzá a családokban született harmadik és negyedik gyermek óvodai tartózkodásának a költségeihez.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:
Híres Ede
2013. 05. 31., 14:11
Tisztelettel,kérdeném van az a tetemes adósság vagy nincs..?Ha van akkor mi a nyavalyának kell szupervízióra terelni a témát.Ködösíteni,magyarázkodni a bizonyítvány osztás után,csak Karinthy tudta szépen.Mikor lesz ennek már vége.Zentai polgárok,meddig engeditek meg magatoknak ezt a fényűzést?

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége