2024. május 10., péntek

Közegellenálva

Keszég Károlyra emlékeztek Padén – Máriás Endre, lapunk munkatársa kapta az első díjat
Juhász Attila zsűritag, valamint a díjazottak, Máriás Endre, Madár Anikó, Kókai Zsolt és Mészáros Attila, az egyesület elnöke (Fotók: Horváth Zsolt)

Juhász Attila zsűritag, valamint a díjazottak, Máriás Endre, Madár Anikó, Kókai Zsolt és Mészáros Attila, az egyesület elnöke (Fotók: Horváth Zsolt)

Szombaton este, a padéi Takáts Raffael Magyar Kultúrkör udvarában 15. alkalommal adták át a Keszég Károly újságíró, a Napló hetilap főszerkesztője emlékére meghirdetett Közegellenállás című riportpályázat díjait. A Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója, Juhász Attila, tartományi művelődési segédtitkár és Bartus Bella, a tavalyi riportpályázat legjobbja alkotta bírálóbizottság döntése alapján a pályázat az első díját Máriás Endre, napilapunk, érdemelte ki Diákmunka egyetemistáknak című pályamunkájáért. A második díjat Madár Anikó, a Vajdaság Ma és az Újvidéki Rádió újságírója kapta a Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk című alkotásáért, a harmadik pedig Kókai Zsolt, a Hét Nap munkatársa, a Félrenevelt nemzedék című pályaművéért érdemelte ki az elismerést. A zsűri egy különdíjat is kiosztott Jung Miklósnak a Hisz élő, nyomorék példája vagyok című riportjáért. A zsűri tagjai nevében Juhász Attila beszélt a pályaművekről, s elmondta, hogy a díjazott riportok nemcsak formailag, hanem tartalmilag is kiemelkedtek a pályázatra beküldött művek közül, mivel a szerzők aktuális társadalmi problémákkal foglalkoztak. Az első díjas munka egyébként az egyetemisták körében is egyre terjedő prostitúciót elemezte, a második helyezett a család szerepének az átalakulásáról szól, a harmadik pedig a gyermekkori bűnözésről. A különdíjas pályamű a kilencvenes évek háborúi által okozott lelki traumákkal foglalkozott.

A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör zászlajának a felszentelése

A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör zászlajának a felszentelése

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye már a délutáni órákban elkezdődött, amikor is a naplósok a padéi temetőben emlékeztek meg legendás főszerkesztőjükről. A temető kápolnájában Masa Tamás padéi plébános tartott gyászmisét. Az 1997-ben elhunyt Keszég Károly sírjánál pedig Juhász Attila, tartományi művelődési segédtitkár, a Napló egykori munkatársa, emlékezett meg az újságíróról. Beszédében többek között kiemelte, hogy ahogyan Keszég Károly volt az ő mentoruk, most már az egykori szabadelvű hetilap munkatársainak, az általuk képviselt középgenerációnak kell a fiatalok patronálását felvállalni.

– Igazság nincs, csak interpretációk – ismételgetem gyakran. – Azért kell a jó média, hogy a mi interpretációnkat mások is megismerjék, esetleg elfogadják – jegyezte meg, és végül kiemelte azt is, nem szabad hagyni, hogy a hiteltelenek hiteltelenkedjenek. Ezt követően a rendezvény a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör udvarán folytatódott, igen hangulatos és színes művelődési műsorral, amelynek elején Masa Tamás atya megszentelte az egyesület zászlaját, majd pedig az adai Zenegér, gyermekdalokat játszó együttes lépett fel. A kis észak-bánáti apraja-nagyja által végigkísért műsor keretében pedig a helybeli és környékbeli művelődési egyesületeken kívül, magyarországi, csanádapáti néptáncosok és előadók is felléptek. Bemutatták Tóth Lívia és Léphaft Pál nemrég megjelent könyvét is, a kultúrkör nagytermében pedig napilapunk karikaturistájának a kiállítását tekinthette meg a közönség. 

A nagyapáti hagyományőrző egyesület néptánccsoportja

A nagyapáti hagyományőrző egyesület néptánccsoportja