2024. április 26., péntek

Az új privatizációs modell segíthet

Zombor környékén mintegy 6500 hektár állami tulajdonban álló szántón gazdálkodik az Aleksa Šantić és a Graničar vállalat. A két, korábban privatizált, jelenleg restrukturálás alatt álló részvénytársaság tetemes veszteséget halmozott föl ugyan, de működik. Ami különösen fontos, és a továbbiakban is fenn kell tartani e vállalatokat, hiszen Sári és Gádor szinte minden családjából dolgozik valaki e cégekben, így működésük voltaképpen a falvak megmaradásának záloga.

A városi képviselő-testület ugyan három évvel ezelőtt hozott egy olyan határozatot, miszerint az említett két vállalatot összevonják az őrszállási Stanišićtyal, és az önkormányzat működteti majd, de ebből nem lett semmi. A mezőgazdasági vállalatok azóta is saját magukra vannak utalva, a város, a tartomány és a köztársaság mindössze különböző engedmények révén tud támogatást nyújtani számukra.

A helyzet áttekintése érdekében Nyugat-Bácska körzetvezetője, Dušan Jović meghívására Zomborban járt Dejan Krnjajić, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Az érintett vállalatok és a helyi önkormányzat képviselőivel tárgyalva közölte, hogy Szerbia kormánya hamarosan véglegesíti annak a határozatnak a szövegét, amellyel a restrukturálás alatt álló mezőgazdasági vállalatok újbóli privatizációjának módját szabályozza. A kormány célja a nagy kiterjedésű erőforrások megőrzése, a termelékenység növelése és a termőföld kimerítésének megelőzése. Ugyanakkor keresi a stratégiai partnereket, illetve a későbbi termékexport lehetőségét. Az államtitkár elmondta, hogy az állam jövő évi költségvetésének legalább öt százalékát a mezőgazdaság támogatására fordítják.

Dejan Krnjajić úgy tartja, hogy miként a világ legtöbb országában az állam és a helyi önkormányzat nem foglalkozik mezőgazdasággal, úgy nálunk se az államnak vagy az önkormányzatnak kell ezeket a nagyvállalatokat vezetnie.

– A legjobb gazdát kell megtalálnunk a vállalatok élére, függetlenül attól, hogy az a földművesek valamilyen egyesülete vagy stratégiai partner, mondjuk az Egyesült Arab Emirátusokból – mondta a mezőgazdasági államtitkár, aki zombori látogatása során járt a mezőgazdasági szakközépiskolában is, és találkozott a nagy állami földterületek bérlőivel, illetve kistermelőkkel és jószágtenyésztőkkel is.