2024. május 10., péntek

Vízgyár – garancia nélkül is?

Nagybecskereken már (csak) a németek eltökéltségében bíznak

Egyre több a talány a nagybecskereki vízgyár építésével kapcsolatban. Pedig hamarosan munkához lehetne fogni. A vízgyár építéséről a szerződést még tavaly megkötötték az esseni WTE Wassertechnik társasággal, a német szakemberek pedig hat hónap alatt megtalálták a technológiát az arzénes víz megtisztításához. S miközben az önkormányzatban folyamatosan azt hangoztatják, hogy a beruházás megvalósítása nincs veszélyben, addig továbbra sem tudni, hogy ki vállal majd garanciát a 25,6 millió eurós beruházásra: az állam, a bankok vagy esetleg az önkormányzat. A vízgyárról éles vita folyt a városi képviselő-testület hétfői ülésén.
Az ellenzék ugyanis megkérdőjelezte a haladók és a szocialisták által vezetett hatalom abbéli eltököltségét, hogy hozzáfog a vízgyár építéséhez. Ezt elsősorban arra alapozzák, hogy tavaly áprilisban Goran Knežević (volt polgármester), az SZHP kiemelkedő tagja, jelenlegi mezőgazdasági miniszter nyílt levélben szólította fel a Vízművek akkori igazgatóját, hogy véletlenül se írja alá a vízgyár építéséről szóló szerződést, azt állítva, hogy a német társaság nem rendelkezik megfelelő technológiával.

Ivan Bošnjak (SZHP) jelenlegi polgármester azonban már támogatja a beruházást. Szerinte már csak az állami garancia hiányzik ahhoz, hogy hozzáfogjanak a vízgyár építéséhez. Azonban nem biztos, hogy azt a nagybecskerekiek megkapják. Az ellenzék szerint elsősorban azért, mert elkéstek a kérelemmel. Ugyanis a költségvetés meghozatala után fordultak a kormányhoz, bár azt tavaly októbere óta megtehették volna, amikor is a német vállalat dolgozói közölték, hogy megtalálták a technológiát a közép-bánáti arzénes víz tisztítására. A polgármester szerint még ha április végéig netán nem kapnák meg az állami garanciát, akkor sincs minden veszve. A német partner ugyanis abba is beleegyezett, hogy a kezesség biztosításának a határidejét kitolják 2014. január elsejére. Bojan Putić (SZDP), a Városi Vízművek megbízott igazgatója szerint a garanciát biztosíthatják bankok is. Szerinte mindenki megtalálhatja az érdekét a beruházásban. Ugyanakkor a németek elsősorban arról ismertek, hogy ha valamihez hozzáfognak, akkor azt be is fejezik. Radovan Bulajić (SZSZP), a városi képviselő-testület elnöke is cáfolja, hogy a jelenlegi hatalom lemondott volna a vízgyár építéséről. Szerinte végső soron maga az önkormányzat, a maga vagyonával vállalhatja a garanciát.
Nagybecskereken és a környező falvakban a magas arzéntartalom miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004 elején tiltotta be a vezetékes víz használatát. A vízgyár megépítésének a határideje három év, a beruházás értéke pedig 25,6 millió euró. Azt is lefektették, hogy a víz köbméterenkénti ára nem haladhatja meg a 0,34 eurót. A rávalót az önkormányzat köztársasági kölcsönökből és EU-s támogatásból tervezi előteremteni. A tavaly megkötött szerződés 15 évig kötelezi az aláírókat.