2024. május 1., szerda

Segít a falugazdász

Szerteágazó tevékenységet végez a gunarasi Gazdakör – Gondok a gazdaságok bejegyzésével


A gunarasi Gazdakör a falu életének egyik meghatározó tényezője. A lakosság többsége földműveléssel foglalkozik, így a támogatások és a különböző pályázatok kapcsán nagy segítséget jelent a Gazdakör irodája. Király Zoltán, a szervezet elnöke, aki egyben falugazdász is, elmondta lapunknak, hogy a különböző szolgáltatások végzése mellett előadásokat és munkaakciókat is szerveznek.

Folyamatban van a gazdaságok bejegyzése – Király Zoltán (jobbra) falugazdász

Folyamatban van a gazdaságok bejegyzése – Király Zoltán (jobbra) falugazdász

– Nemrég ért véget a téli előadássorozatunk, amelyet több éve minden télen megszervezünk. Ebben a hónapban még vár ránk a dűlőutak javítása és egy fásítási munkaakció, amit szintén minden évben megszervezünk, immár 5. éve. Idén is szervezett formában szeretnénk eljutni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásárra. A tagoknak és családtagjaiknak az út ingyenes, mindössze a belépőjegyet kell fizetniük. Fontos esemény még a szántóverseny, amit tavaly első alkalommal szerveztünk meg, és nagyon kedvező visszhangja lett, sok látogató volt. Idén augusztus első hétvégéjén, falunapkor fog rá sor kerülni, és ki fogjuk bővíteni a programot. Ami a Gazdakör információs irodáját illeti, falugazdászi tevékenységeket is végez, most zajlik a gazdaságok bejegyzése, illetve a bejegyzések meghosszabbítása. A különböző szubvenciók igénylésében is segítjük a termelőket, emellett pályázatírást és -figyelést is végzünk. Itt készül a helyi ingyenes újság is, ami 1-2 havonta jelenik meg. Az iroda munkanapokon 7-től 13 óráig tart nyitva – mondta el Király, majd arról is beszámolt, hogy a napokban miért kígyóznak sorok az iroda előtt.
– A gazdaságok bejegyzése eddig úgy zajlott, hogy a gazdák január első hetében megkapták a formanyomtatványokat, amiket március 31-éig kellett átadni. Ez a két hónap elegendő volt arra, hogy a vetésforgókat beadják a kincstár felé. Az idén ezek a nyomtatványok késve érkeztek, a termelők csak március első hetében kapták őket kézhez. Nálunk a múlt pénteken kezdtek jelentkezni, és most igen leterheltek vagyunk, mert nem csak a gunarasiak jönnek hozzánk, hanem a brazíliai, a szvetityevói, a bogarasi, a kavillói és a pobedai gazdák is. Igaz, az utóbbi időben segítségünkre van a pobedai falugazdász iroda, de eddig a környék 400 gazdaságának 80 százaléka nálunk végeztette el a bejegyzést. Idén 200–250 gazdára számítunk, és ehhez képest a rendelkezésünkre álló 3 hét nagyon rövid idő. Már csak azért is, mert sokkal bonyolultabb lett a bejegyzés, parcellánként pontosan be kell írni a vetéstervet, és ez lényegesen lelassítja ezt a folyamatot. Ilyen és hasonló okok miatt alakult ki ez a torlódás. Megpróbálunk a lehető leggyorsabban és -hatékonyabban dolgozni, de nem tudom, hogy sikerül-e mindenkinek időben elvégeznie a bejegyzést – osztotta meg aggályait a Gazdakör elnöke. Végezetül azt is megtudtuk Királytól, hogy Gunarason a Bethlen Gábor Alapítvány Szülőföldemen magyarul ösztöndíjpályázatára is a Gazdakör irodájában lehet jelentkezni. A pályázati határidő április 15-e, és minden kedden és csütörtökön 15-től 19 óráig fogadják a jelentkezőket.