2024. április 27., szombat

„Egyelőre nem lesznek választások”

Aleksandar Vučić: Akkor lesznek választások, amikor a polgárok többsége ezt óhajtja

A Szerb Haladó Párt elnökségének hétfői ülése után Aleksandar Vučić pártelnök közölte: „Egyelőre nem lesznek rendkívüli parlamenti választások, mivel a polgárok érdeke fontosabb a párt népszerűségénél.” A folytatásban Vučić arról beszélt, hogy az állami szervek folytatják a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet. Nem lehetnek védett személyek, nyomatékosította sokadszorra a haladók első embere, hozzátéve: „Teljesen mindegy, hogy valakinek a vezetékneve Petrović, Vučić, vagy Nikolić. Készakarva nem említettem valamely másik vezetéknevet.”

Vučić elismerte, hogy a rendkívüli választások ebben a pillanatban leginkább a haladóknak felelnének meg, hiszen kérdés, hogy népszerűségük nagyobb lesz-e valaha, ugyanakkor a polgárok és az állam érdeke mindennél fontosabb.

– Az SZHP folytatja a megkezdett munkát. Senki sem született bársonyszékben és senki sem marad ott az idők végezetéig. Addig folytatjuk a munkát a jelenlegi összetételű kormányban, amíg az a polgárok érdekét szolgálja. Ha adott pillanatban úgy látjuk, hogy ez már nem így van, akkor ismét összehívjuk a párt elnökségét és főbizottságát. Az aktuális kormány az elmúlt hat hónapban több eredményt ért el, mint az előző összetételű államhatalom négy év alatt. Akkor lesznek választások, ha a polgárok többsége ezt óhajtja – összegezte Vučić.

Az SZHP elnöke kitérő választ adott a kormány stabilitására vonatkozó újságírói kérdésre és kifejtette: „Folytatjuk a kitűzött célok megvalósítását, ha sikerül, sikerül, ha nem, akkor nem.”

Az Ivica Dačić és a Darko Šarić drogkartell tagjai közötti találkozókról nyilatkozva Vučić kifejtette: a találkozókról tudott Miodrag Rakić, a Nemzetbiztonsági Tanács koordinációs irodájának volt elnöke, a Demokrata Párt jelenlegi alelnöke, Boris Tadić, a DP volt elnöke, volt szerb államfő, valamint a DP aktuális elnöke. A szóban forgó személyek nem követtek el bűncselekményt, ugyanakkor megkérdőjelezhető, hogy ilyen információk birtokában miért kívántak kormányt alakítani Dačićtyal, hallhatták az újságírók Vučić fejtegetését.

Az SZHP-nek fogalma sem volt a Dačić és Rodoljub Radulović, a Šarić-klán tagja közötti kommunikációról, magyarázta Vučić, hangsúlyozva, hogy a szóban forgó személyek találkozóiról ő maga is csak néhány nappal ezelőtt értesült. Az SZHP elnöke nem kívánt válaszolni az újságírói kérdésre, hogy ha tudott volna a Dačić–Radulović kapcsolatról, akkor kormányt alakított volna-e Dačić Szerbiai Szocialista Pártjával.

Az elnökség ülése előtt Milovan Drecun, az SZHP képviselője kifejtette: Pillanatnyilag egyetlen indok sem szól a rendkívüli parlamenti választások megtartása mellett, ez a helyzet azonban nagyon gyorsan megváltozhat. Az SZHP a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem mellett kötelezte el magát, így a rendkívüli választások akkor válhatnak indokolttá, ha koalíciós partnereik közül egyesek nem tudják követni a pártot ezen az úton, vagy esetleg megkísérlik gátolni a folyamatokat, fejtegette Drecun. Dačić azon kijelentésével kapcsolatban, hogy a találkozók pillanatában, 2008-ban, nem tudta, hogy Radulović kapcsolatban áll a Šarić-klánnal, közölte: a biztonsági szolgálatok abban az időben valóban rosszul működtek. A legnagyobb fennakadások pont a belügyminiszter és a rendőrség igazgatója között voltak jellemzőek, véli Drecun, majd megerősítette, hogy az SZHP számára senki sem érinthetetlen.

„SIKERTELEN LEJÁRATÁS”

Dačić tegnap is azt bizonygatta, hogy senki sem világosította fel Radulović bűnözői tevékenységéről.

– Senkit sem védtem. Ezt bizonyítják azok az emberek, akik most okkal ülnek börtönben. Mandátumom ideje alatt nagyjából 10 ezer személyt tartóztattak le, vagy vettek őrizetbe. Ezek az emberek még azelőtt birodalmat építettek ki maguknak, mielőtt a kormány tagjává váltam volna, tehát valamelyik előző összetételű kormány idejében gazdagodtak meg törvénytelen tevékenységükkel. Az illetékes állami szervek közül egyik sem értesített, hogy Radulović bűnöző, akivel egyébként soha sem beszélgettem állami, vagy nemzetbiztonsági kérdésekről. Mindent elmondtam az utóbbi időben ért támadásokkal kapcsolatban, amelyek közül némelyik igencsak primitív, piszkos és övön aluli volt. Egy biztos: tudatosan soha sem találkoztam bűnözői körökkel összefüggésbe hozott egyénekkel – nyilatkozta Dačić.

A kormányfő szintén elégedett az aktuális összetételű kormány eddigi munkájával. A kormány nehéz és felelősségteljes feladatok elvégzését vállalta fel, magyarázta Dačić, hangsúlyozva: „A kormánytól többet vár el, mint magától Istentől.”

Szerbiának folytatnia kell az útját az Európai Unió felé, el kell nyernie a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, védenie kell nemzeti és államérdekeit, közben pedig tárgyalásokat kell folytatni Hashim Thaçival, az ország legnagyobb ellenségével, fejtegette a miniszterelnök, hozzátéve: mivel semmi sem szól a kormány feloszlatása mellett, ezért a megkezdett folyamatok megszakítása csakis a polgárok kárára történne.

Egyetért pártjának elnökével Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének a helyettese, aki kifejtette: Semmi sem szól amellett, hogy a különböző sikertelen lejáratási kísérletek miatt Dačić lemondjon kormányfői tisztségéről. Egyesek folyamatosan megkísérelnek foltot ejteni a miniszterelnök tekintélyén és hitelességén, szögezte le Milićević, mondván: eddig senki nem volt sikeres ebbéli kísérleteiben.

– Szerbia a kijelölt úton halad. A kormány stabil és folytatja a kitűzött célok megvalósítását. A kormány eddigi munkájának kiemelkedő eredménye mindenki számára jól látható és ez már önmagában is megerősíti Dačić hitelességét. Szombati sajtótájékoztatóján Dačić nyíltan és egyértelműen beszélt a dolgokról. Szavaiba nem lehet semmi mást belemagyarázni. A tényekről és a valós érvekről beszélt – fogalmazott Milićević.

Az Egységes Szerbia szilárdan Dačić mögött áll, támogatva őt, mondta a botránnyal kapcsolatban Petar Petrović, az ESZ alelnöke, aki a továbbiakban szintén a kormány eddigi sikeres munkájáról és a számtalan felmutatható eredményről nyilatkozott. A kormány stabil, nem lesznek előrehozott választások, magyarázta Petrović, aki szerint különböző beteg elméjű, hatalomról lekerült személyek indítottak hadjáratot Dačić és ezzel a kormány egysége ellen.

A DEMOKRATÁK TAGADNAK

Az ellenzékiek nem értenek egyet a szocialisták érvelésével és a rendkívüli parlamenti választások kiírását követelik.

A Szerbiai Demokrata Párt szerint Dačić hiteltelenné vált, ezért azonnal le kell mondania, nyilatkozta Petar Petković, a párt sajtófelelőse, hozzátéve, hogy Dačić Koszovó-politikája szintén végezetes az országra nézve.

A Šarić-klán tagjaival megejtett találkozók miatt Dačić hiteltelenné vált és  veszélyezteti Szerbia nemzetközi tekintélyét, hangsúlyozta Petković, emlékeztetve a kormányfő korábbi kijelentésére, hogy mindenkit letartóztatnak, aki valamilyen módon kapcsolatban állt a Šarić-klánnal. Erre most kiderül, hogy a kormányfő és legközelebbi munkatársai is ezek közé az emberek közé tartoztak, érvelt Petković.

Borislav Stefanović, a DP frakcióvezetője szintén hitelét vesztettnek tartja Dačićot, ezért annak lemondását és a rendkívüli választások kiírását követelte. Stefanović nem kételkedik benne, hogy hamarosan választások lesznek, hiszen a kulcskérdésre eddig senki sem válaszolt: „Miről beszélgetett Dačić Radulovićtyal, vagy milyen jellegű kapcsolat fűzte őket egymáshoz?”

– Nem lehet, hogy a kormány egyik fele a korrupció és a szervezett bűnözés ellen küzd, a másik fele pedig beismeri, hogy igen, találkozott Radulovićtyal. Az teljesen normális, hogy Dačić most a DP-t hibáztatja. Mindig ez van: akármi is történik, a DP a hibás. Ezzel végül is megtisztelik pártunkat. Beszéljenek akármit is, hamarosan megtartják a választásokat – részletezte Stefanović.

A DP frakcióvezetője cáfolta, hogy pártja szivárogtatta volna ki a Dačić–Radulović-kapcsolatra utaló híreket. A DP nem információs csomópont, hanem egy politikai párt, fogalmazott Stefanović, aki nyomatékosította, hogy a DP is támogatja a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet.

Az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért lépett 2008-ban a DP koalícióra az SZSZP-vel, hiszen Dačić abban az évben találkozott Radulovićtyal, Stefanović közölte: A kormány júliusban alakult, Dačić viszont decemberben találkozott a szóban forgó egyénnel.