2024. május 10., péntek

Egy kiállítás útja

Stettner Sebestyén művei Szabadka után most Szegen láthatóak – Baja, Kalocsa és Budapest után kerülnek vissza a szabadkai ferences rendházhoz a kiállítás törzsanyagát képező alkotások

A nagyérdemű számára a Stettner Sebestyén elfeledett budai barokk festő munkáiból készült kiállítás a kiállított művek megtekintésével kezdődött, illetve azzal az egyedülálló akcióval, amikor is a Skapulárés Szűzanya oltárkép restaurálását saját szemünkkel követhettük végig, ugyanis aki betért a szabadkai Városi Múzeum kiállítótermébe, az megtekinthette, hogyan varázsolja ujjá az alkotást Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor. Ám valójában egy kiállítás útja már azelőtt elkezdődik, hogy a falra kerülnének a festmények. A Stettner-kiállítás útjáról Korhecz Papp Zsuzsannával beszélgettünk.

– 2011-ben fogalmazódott meg a kiállítás ötlete, mert akkor fedeztem fel Baján – éppen egy másik festő után kutattam ott – a Skapulárés Szűzanya oltárképet. Fábián Borbála bajai helytörténész vezetett el a temető kápolnájába, ahol ez a festmény látható. Mivel nagyon rossz állapotban volt ez az oltárkép, azt szerettem volna, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemen restaurálják, mert ők csak anyagköltség ellenében dolgoznak, olcsók és jók, de a plébános, aki ennek a műtárgynak a felügyelője, azt mondta, hogy ők még a pályázati önrészt sem tudják előteremteni. Felajánlottam nekik, hogy ha áthozzák Szabadkára, akkor egy program keretében elvégzem nekik, az anyagköltséget pályázati pénzből meg tudtuk oldani. 2012 júniusának végén került át a festmény, s akkor indult a restaurálás élőben elnevezésű program. A többi anyag teljesen összeállt, így az az ötlet merült fel, hogy a kiállítóteremben legyen ez a program, mivel nemcsak barokk művészeti kiállítás, hanem a restaurálási munkákat bemutató kiállítás is volt. Akik jöttek megnézni a kiállítást, azok megnézték a restaurálást is. Egy idős hölgyekből álló csoport pedig rendszeresen visszatért megnézni, hogy hol tart, miként halad a munka – hallottuk a restaurátortól.

Szabadkán a Stettner-kiállítást fél évig tekinthettük meg a múzeumban, múlt péntektől pedig Szegeden láthatjuk. A szegedi Móra Ferenc Múzeum keretében működő Fekete-ház kiállítóhelyiségeiben nyílt meg a Stettner Sebestyén budai festő című tárlat.

– Kibővült a valamikori Dömötör-templom szobraival, amely templomban volt az a főoltár, amit Stettner Sebestyén festett és amiből csak egy kép maradt meg. Szegeden inkább a helyi kapcsolódásra fókuszáltunk, a barokk szobrok még gazdagabbá tették a kiállítást. Ez vándorkiállítás, Szeged után, március végén Bajára kerül. A Skapulárés Szűzanya kép pedig Bajáról való. A kép valószínűleg Kalocsáról került Bajára, volt egy felirat az oltárépítményen: Kalocsa. A kiállítás Baja után nyáron Kalocsára is eljut, de jött egy felkérés, hogy a Budapesti Történeti Múzeumban is legyen látható. Ősszel ez lesz a vándorkiállítás végállomása.

A kiállítás törzsanyagát négy festmény képezi, ez a szabadkai ferences rendház tulajdona. Miután bejárta útját a Stettner-kiállítás, a ferenceseknél továbbra is megtekinthetőek a festmények, a templomtérben láthatjuk a két oltárképet, a Szent Mihály arkangyal-főoltárképet és a Szent György-oltárképet, a két ovális képet pedig az ebédlőben tartják.