2024. április 27., szombat

Letiltották a Dačić kormányfőt megviccelő műsor sugárzását

A miniszterelnök biztonságáért illetékesek szankciókat helyeztek kilátásba

A Szerbiai Rendőrség Szakszervezete követeli, hogy az illetékesek állapítsák meg ki a felelős a Pink Televízió Nemoguća misija (Lehetetlen küldetés) című műsorában Ivica Dačić kormányfő, belügyminiszter megszégyenítéséért. A szakszervezet szerint a megkérdőjelezhető felvétel miatt Dačić általános gúny áldozatává vált. Az SZRSZ követeli, hogy vizsgálják ki Nebojša Grujić, a Biztonsági Osztály vezetőjének a felelősségét is, hiszen ez a szerv illetékes a szerb kormányfő és belügyminiszter biztonságáért. Az illetékesek mulasztása miatt sokkal komolyabb veszélybe kerülhetett volna a kormányfő – véli a szakszervezet.

A szóban forgó televíziós műsor legújabb kiadását vezető hölgy, akiről kiderült, hogy nem is újságíró, hanem Branka Knežević fotómodell, Playboy-nyuszi, a mintegy tíz nappal korábban felvett interjú kellős közepén „megviccelte” a kormányfőt, és az Elemi ösztön című film legendássá vált jelenetét imitálva széttárta lábát, megmutatva, hogy nem visel alsóneműt. Ezután még legalább ötször-hatszor tette meg ugyanezt. A kormányfő már az első lábkeresztezésnél láthatóan zavarba jött, elpirult, és meglepetten meredt a hölgy lába közé. A Dačićot kísérő testőrök főnökének gyanús lett a dolog, és megkérdezte a stúdió tulajdonosát, hogy nem-e a Pink TV Nemoguća misija című műsoráról van szó. Azt válaszolta, hogy nem, de állítólag nem is tudott semmiről, tőle csak bérbe vették a stúdiót. Amikor Dačić végül megtudta, hogy miről van szó, a szemtanúk szerint igencsak felháborodottan viharzott ki a tévé épületéből.

A Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) szintén elítélte a műsor szerkesztőit és a Pink TV illetékeseit.

– Az ehhez hasonló magatartás nincsen összhangban a professzionális újságírás mércéivel. Tévedés, hogy ez újságírói provokáció, itt sokkal inkább pornográfiáról van szó. Egyesek folyamatosan leépítik a már így is a padlóra juttatott szerbiai média színterét – áll a NUNS közleményében.

Dačić egyébként maga követelte azok megnevezését, akik felelőssé tehetők azért, hogy rejtett kamera áldozatává vált. Az ügyet mindenféleképpen kivizsgálják az illetékesek –nyomatékosította Ivica Tončev, a kormányfő nemzetbiztonságért felelős különleges tanácsadója. A kormányfő a törvényes keretek mentén dönt azoknak a szankcionálásáról, akik megszegték a jogszabályokat vagy az újságírói etikai kódexet – tette hozzá Tončev.

A Szerbiai Műsorszórási Ügynökség rendkívüli ülésén tegnap végül úgy döntött, hogy a szóban forgó felvételt nem sugározhatja a Pink. A műsor készítői tiszteletben fogják tartani a döntést, ugyanakkor értetlenségüket fejezték ki a döntés miatt, mert mint kifejtették: „Az embereknek lehetőségük lett volna látni, hogy a kormányfő az igencsak rendkívüli körülmények ellenére is professzionálisan viselkedett.”

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt Végrehajtó Bizottságának elnöke kifejtette, hogy a Nemoguća misija szerkesztői visszaéltek Dačić, vagyis Szerbia kormányfőjének a jóakaratával. Itt a végső ideje, hogy megfelelő intézkedésekkel ellehetetlenítsék az ehhez hasonló szemét népszerűsítését a médiumokban – mondta Ružić, kifejtve, hogy a műsor semmiféle módon nem fogja veszélyeztetni Dačić vagy az általa vezetett SZSZP tekintélyét.

– A médiumoknak biztosítani kell a szabadságot munkájukhoz, ugyanakkor nem népszerűsíthetnek szemetet, nem élhetnek vissza az állami intézményekkel, és nem degradálhatják az átlagember kulturális szintjét. Hogy miért nem hagyta el Dačić a műsort az után, hogy a hölgy széttárta a lábát? Még egy kormányfő is hús-vér ember, egyesek azonnal feltalálják magukat az ezekhez hasonló helyzetekben, mások azonban nem. Egyébként Dačić végig azt hitte, hogy valós interjúról van szó, ezért nem állt fel és hagyta el a stúdiót. Dačić jólelkű, barátságos, spontán ember, és soha nem jutott volna eszébe, hogy egyesek ilyen csúnyán visszaélhetnek jóságával vagy szakmai fellépésével – nyilatkozta Ružić.

Egyébként a Blic napilap értesülései szerint Branka Knežević maga egyeztetett a miniszterelnökkel az interjúról, viszont hazudott azzal kapcsolatban, hogy melyik televízió melyik műsorában szeretné vendégül látni. Azt állította, hogy a Kopernikus TV egyik beszélgetős műsorát vezeti. A Plaboy-nyuszi egyébként büszke rá, hogy a miniszterelnök látta fedetlen lába közét. Melyik nő ne lenne büszke, ha ott ül vele szemben a kormányfő, és még vonzónak is találja őt – fejtette ki Knežević, hozzátéve, hogy a Pink felkérését azért vállalta el, mert profi, és ez a feladat ugyanolyan volt, mintha egy kifutón kellett volna végigvonulnia. Kneževićnek az ellen sem lenne kifogása, hogy négyéves kisfia megnézze a felvételt, mert mint mondta: „Mindenről őszintén és nyitottan kell beszélni, egy gyermek és édesanyja viszonyának őszintének kell lennie, édesanyám is támogatott, amikor megtudta, hogy mire készülök.”