2024. április 29., hétfő

Plakátháború a központban

Városunk központjában a napokban újabb plakátháború kezdődött, ezúttal a Vajdasági Párt ragasztotta át az ún. Harmadik Szerbia szlogenjeit. A sárga-kék-zöld színű plakátokon a következő szöveg olvasható: Vajdaság Köztársaság – Szabadságot Vajdaságnak.A Harmadik Szerbia párt közleményben tiltakozott, mert ismeretlen tettesek összetörték a Szabadság híd közelében elhelyezkedő óriásplakátjukat, amelyen azt hirdették, Újvidék Szerbia fővárosa.
A Vajdasági Párt közleményben fordult a közvéleményhez, ebben többek között az áll, hogy nem engedik meg, hogy megismétlődjön az 1988-as joghurtforradalom, amikor gyakorlatilag megszüntették Vajdaság autonómiáját.
– Vajdaságot senkinek sem kell kioktatnia, hogyan kell megszervezze a nyelvhasználatát, melyik a fővárosa, mikor volt a tartomány felvirágzása, és mikor a hanyatlása. A vajdasági föld nem eladó! Minden demokratikus eszközt latba vetünk az identitásunk és a jogaink megőrzéséért – olvasható a közleményben.

A Vajdasági Párt azt szeretné, ha Szerbia és Vajdaság egyenlő jogokkal rendelkezne, olyan alkotmányért száll síkra, amelyben Szerbia szövetségi köztársaságként működne.
Vajdaság így visszakapná törvényhozási, végrehajtási és igazságügyi jogköreit is, amely lehetővé tenné a tartomány gazdasági felépülését, és ezzel megteremtődhetnének a feltételek az európai uniós csatlakozáshoz.
A Vajdasági Párt tagja a Negyedik Vajdasági Konvenciónak, amely tavaly áprilisban meghozta a Vajdaság Köztársaság nyilatkozatot. Ebben részletesen kifejtik, hogy Vajdaság jövőjét egy olyan Szerbiában látják, amely szövetségi köztársaságként működne, az új alkotmányban pedig Vajdaság és Szerbia egyenrangú köztársaságként szerepelne. A Vajdasági Párt élén Aleksandar Odžić áll, aki a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egykori tagja.
A Demokrata Párt közleményében aggódását fejezte ki a városi hatalom legújabb lépésével kapcsolatban, mert a művelődési tartalmaknak fenntartott hirdetőtáblákon a Harmadik Szerbia párt reklámplakátjainak adott helyet. A közleményben arra kérik a polgármestert, tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy a városi hatalom ne éljen vissza a város kulturális erőforrásaival. „Ezenkívül, végső ideje, hogy nyilvánosságra hozzák, mennyit fizetett a Harmadik Szerbia párt a reklámfelületért, vagy csak a városi hatalom támogatása a tét?” – áll többek között a DP közleményében.
Emlékeztetőül, a Harmadik Szerbia, valójában a Dveri szélsőjobboldali szervezetből kizárt tagok új pártja. Az újvidéki képviselő-testületbe még a Dveri szervezet tagjaiként jutottak be, azután kizárták őket, majd megalapították az Újvidék Azonnal képviselői csoportosulást. Nemrég bejelentették, hogy új pártot alapítottak, és ezentúl a Harmadik Szerbia néven szerepelnek az újvidéki képviselő-testületben.