2021. január 18., hétfő

A rendőrség azonosította a temerini verekedés két gyanúsítottját

Egy hatfős csoport támadt rá két magyar fiatalemberre – A verekedés közben a szerbül beszélő támadók az áldozatokat nemzeti alapon szidalmazták

Vasárnapra virradó éjszaka Temerinben, a JNH utcában megvertek két magyar fiatalembert. A fiatalok egy szórakozóhelyről tartottak hazafelé, amikor hat ismeretlen személy megtámadta őket. Nem hivatalos információk szerint, az egyik fiatalt a földre teperték, összerugdosták, eltörték az orrcsontját, míg a másikat üveggel fejbe vágták. A verekedés közben a szerbül beszélő támadók az áldozatokat nemzeti alapon szidalmazták. Nem hivatalos információk alapján azt is megtudtuk, hogy az egyik áldozat német vagy magyar állampolgár. A 021 Rádió értesülései szerint az újvidéki rendőrség hétfőn azonosította a vasárnap hajnali temerini verekedés két gyanúsítottját.

Egy nappal az incidens előtt, az Október 23. utca sarkán egy magyarellenes felirat jelent meg (Fotó: Csorba Béla)
Egy nappal az incidens előtt, az Október 23. utca sarkán egy magyarellenes felirat jelent meg (Fotó: Csorba Béla)

Az incidens egyik áldozata, aki nevét nem kívánta közölni, elmondta a Magyar Szónak, hogy vasárnap hajnali fél kettőkor történt a támadás.

– A társaság két csoportban hagyta el a szórakozóhelyet, az úton haladtunk, amikor a kb. 50 méterre előttünk haladókra rátámadtak, mert magyarul beszéltek. Az egyik fiatalembert leteperték a földre és összerugdosták, a másikat pedig fejbe verték. Mi gyorsan odaszaladtunk, utolértük őket, majd ökölcsata következett, de a támadók – úgy tűnt – eliszkoltak. Hirtelen valami megütött oldalról, nem emlékszem pontosan, mi lehetett, de mint később kiderült, az orrom eltört, és a szemem is bedagadt – mesélte az incidens egyik áldozata, aki csak másnap reggel nyolc órakor ért haza a kórházból. Hozzátette, másnap beidézték a temerini rendőrségre barátaival együtt, majd miután nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, az újvidéki rendőrségre mentek, ahol szembesítésen vettek részt.

Vladislav Capik, Temerin polgármestere elmondta a Magyar Szónak, hogy sajnálatos módon a média mindig ilyenkor figyel fel Temerinre.

– A rendőrségtől még nem kaptunk hivatalos közleményt a verekedéssel kapcsolatban, egyelőre csak nem hivatalos információkat közölhetek. Az incidensre szombat éjjel fél kettőkor került sor a JNH és a Makszim Gorkij utcában. A verekedésben kilencen vettek részt, sajnos ketten komolyabban megsérültek, az egyik áldozatnak súlyosak a sérülései. Keddre összehívtuk a község biztonsági tanácsát, ott lesznek a rendőrség képviselői is, ekkor valószínű mi is többet tudunk majd az incidensről. Azt hallottuk, hogy két támadót már kézre kerített a rendőrség, és reméljük a többieket is megtalálják, hogy megtudjuk mi volt az igazi oka a verekedésnek. Abban reménykedünk, hogy nem nemzeti alapon történt a támadás, habár az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ebben az esetben sajnos erről van szó. Mindenesetre, meg kell várni a rendőrségi nyomozást, amely még folyamatban van. A temerini önkormányzat elítél mindenfajta incidenst, főleg a nemzeti alapon történteket. Arra kérném a médiát, ne kavarjon túl nagy port az üggyel kapcsolatban, mert az senkinek sem jó – mondta Temerin polgármestere.

A temerini rendőrségen nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, azt mondták próbálkozzunk az újvidéki rendőrségen, ott viszont nem sikerült elérni a sajtószóvivőt.

A VMDP közleményt adott ki az incidenssel kapcsolatban, amelyben arra mutatnak rá, hogy a verekedés a már jól ismert forgatókönyv alapján készült.

Csorba Béla körzeti elnök elmondta a lapunknak, hogy miután a magyar ügyekben összehangolt pszichológiai háború kezdődött a szerb sajtó egy részében, a hamis információkra épített, kódolt üzenetek azonnal meghallgatásra találtak.

– A verekedésen kívül, még egy nem kívánatos esemény történt Temerinben. Egy nappal az incidens előtt, az Október 23. utca sarkán egy magyarellenes felirat jelent meg a szokásos szöveggel: Halál a magyarokra. Ádám István, a helyi közösség elnöke feljelentést tett a rendőrségen az üggyel kapcsolatban – magyarázta Csorba.

Tudomása szerint három fiatalt vertek meg, az egyiket különös brutalitással összerugdosták.

– Olyan információkat hallottam az üggyel kapcsolatban, igaz nem hivatalosak, hogy sajnos, az ügyész nem tekinti ezt etnikai motiváltságú kilengésnek, de személy szerint ezen nem lepődtem meg – magyarázta Csorba.

A Magyar Remény Mozgalom is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben határozottan elítéli az incidenst, és a bűnösök mihamarabbi kézre kerítését követeli.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke arra kérte a rendőrséget, hogy minél gyorsabban vizsgálják meg az incidens körülményeit, a támadókat pedig vonják felelősségre.

– Fontos kideríteni, hogy etnikai indíttatású volt-e a támadás, vagy másról van szó. A bűnösöket felelősségre kell vonni, mert csak ezzel lehet megfelelő választ adni azoknak, akik Temerinben bizonytalanságot, gyűlöletet akarnak szítani – mondta Pásztor.