2024. április 26., péntek

A lakosok akartak elköltözni

Nebojša Ćeran cáfolta az alaptalan pénzköltésről szóló vádakat

A szerbiai kormány 2007-ben született határozata alapján történik Vreoci település teljes területének kisajátítása – hangsúlyozta pénteki közleményében Nebojša Ćeran, a Kolubara bányamedence volt igazgatója, a DP főbizottságának tagja. A volt igazgató elutasította Zorana Mihajlović energiaügyi miniszternek a hűtlen pénzkezelésre vonatkozó vádjait, kiemelve, hogy olyan vállalatvezetési politikát folytatott, amely megakadályozta a visszaéléseket.

Mint ismeretes, a szerbiai kormányban megtartott sajtótájékoztatón Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter arról számolt be csütörtökön, hogy nyomozás folyik a Kolubara vállalat ügyvitele kapcsán, mert fennáll a gyanú, hogy korábban több millió euróval károsították meg a bányamedencét. Mint közölte, a vállalat nem létező foglalkoztatottaknak fizetett ki béreket, 1000–1500 fizetést.

– A Kolubara a bűnözés és a korrupció fészke volt az előző kormány idején. Nem létező munkásoknak fizettek béreket, s tudni lehet, hogy a felszerelést is a valós ár háromszorosáért, négyszereséért, sőt hatszorosáért szerezték be, sürgősségi eljárás szerint meghirdetett tendereken – mondta miniszter.

A vállalat évente mintegy 11 milliárd dináros veszteséget könyvelt el, s mint azt Mihajlović megjegyezte, 2012-ben – az új kormány megalakulásáig – további 3,6 milliárd dinárt veszített. Zorana Mihajlović elmondása szerint arra is megvannak a bizonyítékok, hogy az előző hatalom választási csaliként használta a közvállalatot, és csak a szavazás előtti időszakban mintegy 300 személyt, az előző évben pedig 650 személyt kezdett foglalkoztatni. Az energiaügyi tárca vezetője szerint felesleges munkaerőről van szó.

Aleksandar Vučić korrupció- és bűnözésellenes harccal megbízott kormányalelnök hozzátette, hogy munkagépek bérlésével kapcsolatos visszaélések mellett a földterületek kisajátítása alkalmával is történtek nagy összegekben kifejezhető csalások. A kormányalelnök közölte, hogy 2010-ben azt a döntést hozták a vállalat illetékesei, hogy egy olyan ház tulajdonosának fizessenek ki több millió eurót, amelyet nem is érintett a bányamedence bővítése. Ez az ingatlan – tette hozzá Vučić – még ma, 2013-ban is ott áll, ahol három évvel korábban, s nem is fogja senki bántani belátható időn belül. A Radosav Savatijević-Kene tulajdonában álló épületről van szó, amelynek egyharmadáért 1,2 millió eurót fizetett ki a közvállalat úgy, hogy közben tisztában voltak vele: az ingatlant egyáltalán nem fogja érinteni a telkek kisajátítási folyamata, s nem tervezik annak eltávolítását sem.

Nebojša Ćeran az elhangzott vádakkal kapcsolatban kiemelte, hogy azért volt szükség az egész település kilakoltatására, mert a lakosok tüntetni kezdtek, hogy mindenkire érvényes legyen a kisajátítási program. Szavai szerint a település lakosai arra hivatkozva kérték kitelepítésüket, hogy a bányamunkálatok első fázisa miatt a temetőt is el kellett költöztetni, valamint bányászati munkák és az esetleges terjedés miatt a település érintetlen részei is környezetkárosító hatásnak lettek volna kitéve. Mint megjegyezte, a Vojislav Koštunica kormánya által bevezetett program szerint kezdték meg kitelepíteni a polgárokat, méghozzá úgy, hogy minden egyes háztartás 35 százalékos előleget kapott ingatlanukért, azzal, hogy a maradék összeget a kisajátítás végleges napján kapják kézhez. A becslést a Kolubara szakemberei végezték el.

– Annak köszönhetően, hogy sikeresen kitelepítettük a települést és elköltöztettük a temetőjét, a Kolubara már az idén 3 millió tonna szenet termelhet ki, ezáltal pedig megakadályozhatjuk az elektromos energia külföldről való behozatalát, amellyel 80–100 millió eurós megtakarítása lesz az államnak – érvelt közleményében Ćeran.

A volt igazgató szerint a település alatt 350 millió tonna szén fekszik, amit ha a következő évtizedekben elektromos áram előállítására használnak fel, akkor 10 milliárd euró értékben termelhetnek energiát.

– A vállalat 3 éven keresztül pozitív ügyvitelt folytatott, valamint 200 millió eurós beruházásokat végzett, méghozzá kölcsön felvétele nélkül. Olyan vállalatvezetési politikát folytattam, amely megakadályozta a korrupciót. Ha pedig ennek ellenére is a több ezer kisajátítási eljárásban valaki haszonra tett szert, annak felelnie kell tettéért – húzta alá a volt igazgató.

Végezetül megjegyezte, hogy az ő irányítása alatt 100 millió euró ellopását akadályozta meg azzal, hogy az előző évek gyakorlatától eltérően többé nem béreltek magáncégektől munkagépeket.