2024. május 9., csütörtök

Korrupció a fogyasztóvédelemben?

Nyílt levél Rasim Ljajićnak

A fogyasztóvédelem finanszírozására odaítélt eszközre kiírt pályázat kapcsán Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter folytatja elődjeinek politikáját. Lebonyolításában számos visszásság és mulasztás tapasztalható, ami korrupcióra és visszaélésre ad alkalmat – figyelmeztetnek abban a nyílt levélben, amelyet a fogyasztóvédelmi szervezetek intéztek a tárcavezetőhöz.

E szervezetek évek óta tevékenykednek, igyekeznek eleget tenni vállalt kötelezettségeiknek, az államtól azonban egy dinár támogatást sem kapnak. Ennek következtében a szerbiai fogyasztók érdekei nincsenek kellőképpen képviselve, illetve aránytalan helyzetben vannak, egyes kérdéseikre eltérő választ kapnak, ennek következtében nemegyszer a szervezetek egymás között torzsalkodnak, ez pedig csorbát ejt a tekintélyükön, s elvesztik hitelességüket a fogyasztók előtt.

A szervezetek arra kérik a minisztériumot, hogy segítse munkájukat annak érdekében, hogy élhessenek a törvény adta jogaikkal. Az illetékesek évek óta halogatják a fogyasztóvédelmi szervezetek munkájának finanszírozására vonatkozó előírások és mércék meghozatalát. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy újabbnál újabb szervezetek alakuljanak, munkájuk végzésére pedig azonnal pénzt is kapjanak, ami akár az ötmillió dinárt is kiteszi.

Ezek nem olyan kérdések, amelyeket a szervezeteknek egymás között kellene megoldaniuk, az előállt helyzet az állam és a minisztérium viszonyulását tükrözi egyrészt a korrupció és a konkurencia, másrészt a fogyasztók iránt. Hogyan valósíthatják meg érdekeiket, ha törekvéseiket, kezdeményezéseiket a minisztérium egy tollvonással ellehetetleníti? – teszik fel a kérdést, és kérik, hogy vizsgálják felül a fogyasztóvédelemről szóló törvénynek a fogyasztóvédelmi szervezetek tevékenységére vonatkozó szakaszait.