2024. július 16., kedd

Szerbia nem tárgyalhat a lítiumbányászatról

Szerbia nem rendelkezik a lítiumkitermeléshez szükséges kulcsfontosságú dokumentumokkal, ennél fogva érdemben nem is tárgyalhat senkivel ez ügyben – idézi a Beta Sreten Đorđević ügyvéd szavait, aki a Jadar ügyben képviseli a Marš na Drinu környezetvédelmi szervezetet. Đorđević az egyik gazdasági szaklap oldalain beszélt arról, hogy a lítiumkitermelés kapcsán olyan kulcsfontosságú engedélyek hiányoznak mint például az ásványi és egyéb geológiai erőforrások kezeléséről szóló stratégia az országos, átfogó Területrendezési Tervben, ennél fogva az ország nem tárgyalhat és nem köthet szerződést ezek használatáról.

‒ Az ásványkincs-gazdálkodási stratégia minden bányászati ​​vállalkozás megvalósításának előfeltétele. Nem is lehetett döntést hozni, mert nem volt hierarchikusan magasabb dokumentum, amely meghatározza a bányászat indokoltságának kérdéseit, projektek megvalósítását, helyszíneit és még sok egyebet – mondta Đorđević.

Maroš Šefčovič, a zöld tervért felelős európai biztos a közelmúltban kijelentette, hogy hivatalos kereskedelmi partnerség készül az EU-nak Szerbiából származó kritikus nyersanyagokkal (azaz lítiummal) való ellátására, miközben a jogi akadályokról szóló tárgyalások a végső fázisban vannak. Đorđević kijelentette, hogy bár a stratégiát, amely részletesen foglalkozik a lítium kiaknázási lehetőségeivel, 2012-ben dolgozták ki, de mindeddig nem fogadták el.

Nyitókép: Fotó: Beta