2024. július 15., hétfő

Szerémségi bort az asztalra!

A vajdasági borturizmus népszerűsítéséről egyeztetett a tartományi titkár a termelőkkel

A borászaink tapasztalataira és terveire alapozzuk a tartományi támogatási vonalainkat – mondta Nenad Ivanišević tartományi idegenforgalmi és gazdasági titkár tegnap a szerémségi borászok és őshonos szőlőtermesztők egyesületének évi közgyűlésén. A Vajdasági Gazdasági Kamara nagytermében megtartott ülésen az elmúlt év tapasztalatait osztották meg egymással a Fruška Gora-i bortermelők, új tagokat vettek fel az egyesületbe, és megvitatták a jövőbeli terveket is. A találkozón a titkár ismertette azokat a támogatási formákat, amelyekkel a tartományi vezetés hozzájárul a vajdasági borászat fejlesztéséhez és a hazai termékek népszerűsítéséhez. 

– A tartományi kormányfővel együtt olyan tervezeteken dolgozunk, amelyek a vajdasági borok hatékony népszerűsítését teszik lehetővé. Elképzelésünk szerint a régióban és Európa területén is több mint tíz helyszínen szerveznénk Vajdasági napokat. Ezen rendezvények keretében minden vajdasági jellegzetességet bemutatnánk: a kiváló étlapunktól kezdve a jó vendéglátásunkon át többek között a minőségi borainkig. A megvalósításban a korábbi évekhez hasonlóan újra partnerünk lesz a szerémségi borászok egyesülete is. Fontos tehát, hogy jelezzék számunkra, hogyan tudjuk még hatékonyabban népszerűsíteni borainkat a területeinken. Lényeges lenne ugyanis, hogy minél több borász és szőlőtermelő lehetőséget lásson a turizmusban, ilyen indíttatással jelentsék be az idegenforgalmi céllal használt épületeiket, és lehetőség szerint az elszállásolási lehetőségeiket is ismertessék. Ily módon ugyanis jövőre kidolgozhatunk egy külön támogatási vonalat a borturizmus fejlesztésére – mutatott rá azoknak a napirendi pontoknak a jelentőségére a titkár, amelyek keretében a terveket vázolta fel az egyesület.

A közgyűlés elején Gordan Bašić, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke szavazásra bocsátotta, hogy a csoportosulás tiszteletbeli tagjává Nenad Ivanišević titkárt nevezzék ki. Az elmúlt években ugyanis jelentős szerepe volt a borászat megerősödésében területeinken: a termelőket gazdaságilag éppúgy segítette, mint a rendezvények megszervezését, és neki köszönhetően nyílt meg rengeteg idegenforgalmi lehetőség is a borászok előtt – emelte ki a felterjesztésben az igazgatóbizottság elnöke.

A tagság egyhangúlag elfogadta a javaslatot, a gratulációkat követően pedig a titkár megköszönte az egyesület bizalmát. Beszédében hangsúlyozta: a szerémségi borászok és őshonos szőlőtermesztők egyesülete vidékünk legjobb borászait csoportosítja, ugyanakkor egyike a legjobban szervezett termelői csoportosulásnak Vajdaságban. Így megtisztelő, hogy köreikbe fogadták – fejezte ki köszönetét Ivanišević. Hozzátette: reméli, a köztársasági és a tartományi támogatásokkal az egyesület folytatni tudja a küldetését, és a megbecsült gazdasági ágazatok közé emeli vissza a borászatot területeinken. 

Nyitókép: Az egyesület tiszteletbeli tagjává választották Nenad Ivanišević titkárt (Fotó: Tóth D. Lívia)