2024. június 20., csütörtök

Meghódítani az afrikai piacokat

Malawi és a Gaboni Köztársaság nagy lehetőséget nyújt a szerbiai termelőknek

Aleksandar Martinović mezőgazdasági miniszter Malawi és a Gaboni Köztársaság küldöttségével tegnap megtekintette a 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást. Mint mondta, mindkét afrikai ország nagy lehetőséget nyújt a szerbiai termelők számára.

– A mezőgazdasági kiállítás az egyik legjelentősebb rendezvény Szerbiában, a világ számos pontjáról érkeznek kiállítók, termelők, kereskedők, látogatók. A vásár ideje alatt számos cég mutatkozik be, bemutatják a legújabb technológiai vívmányokat a mezőgazdaságban. Szerbia baráti kapcsolatokat ápol az afrikai országokkal, ezért örömmel tölt el, hogy Malawi és a Gaboni Köztársaság küldöttsége is jelen van a kiállításon. A Gaboni Köztársaság mezőgazdasági minisztere elmondta, hogy nagy szükségük van a szerbiai mezőgazdasági gépekre, a különböző agrártermékeinkre, és arra a tudásra, amelyet a szakértőink nyújthatnak. Szerbiának van mit felajánlania az afrikai országoknak – fejtette ki Martinović.

A tárcavezető érkezése nagy figyelmet keltett a látogatók körében, a kiállítóktól pedig számos ajándékot kapott, például bort, lekvárt.

Az agrárminiszter részt vett Szerbia válasza a klímaváltozás következményeire elnevezésű konferencián is, amelyet a Szerbia Vizei Közvállalat szervezett. Mint kiemelte, a víz stratégiai jelentőségű erőforrás, az élet, az egészség és a fejlődés alapja.

– A mezőgazdasági minisztérium intenzíven munkálkodik a vízi infrastruktúra kiépítésén és fejlesztésén annak érdekében, hogy tiszta ivóvizet szavatoljon a polgárok számára, elősegítse az egészséges élelmiszerek termelését, csökkentse a kockázatokat az árvízek és szárazság ellen. Ilyen módon szeretnénk növelni a polgárok életszínvonalát, és megőrizni a természetes erőforrásokat – fogalmazott Martinović, aki szót ejtett a klímaváltozás okozta kihívásokról is, amelyekre innovatív megoldások szükségesek. 

A tárcavezető az újságíró kérdésére elmondta, hogy a mezőgazdasági termékek 47 százaléka az Európai Unió piacára kerül, amely 500 millió lakost számlál. Ez azt jelenti, hogy a termelőink és a vállalataink megfelelnek a szigorú uniós kritériumoknak. A mezőgazdasági minisztérium a jövőben többet segít majd az organikus termelőknek, akiknek a termékei egyre keresettebbek a hazai és külföldi piacokon egyaránt.

Nyitókép: Aleksandar Martinović agrárminiszter a két afrikai ország küldöttségével (Fotó: Dávid Csilla)