2024. június 21., péntek

Botrányok béklyójában a Boeing

Nagy robajjal csapódhatott a földbe az a vészkijárati ajtó, amely januárban szakadt ki menet közben egy Boeing 737 MAX 9-es repülőből az Egyesült Államokban. A Kaliforniába tartó gépen keletkezett jókora nyílás miatt hirtelen nyomáscsökkenés következett be, ami tárgyakat szippantott ki, de személyi sérülés nem történt. A bajt alighanem a laza csavarok okozták, és csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tömegkatasztrófa. A Boeing gyorsan elnézést kért mindenkitől, s közölte: átfogó tervet dolgoz ki a repülőgépei biztonságos újraindításához, a minőség és a szállítási teljesítmény javítása érdekében.

Ennek ellenére az esetnek nagy lett a visszhangja, amely ráadásul azóta jócskán fel is erősödött.

Különösen annak hatására, hogy időközben sorra érkeztek a hírek repülés közben „széteső” Boeingokról. Mindez jócskán megtépázta az ikonikus amerikai repülőgépgyártó óriásvállalat hírnevét.  

Az ismertté vált botrányok hatására márciusban több csúcsvezetőt rúgtak ki a cégtől. Dave Calhoun vezérigazgató pedig jelezte: az év végén távozik tisztségéből. Nem kizárt azonban, hogy erre előbb is sor kerülhet, hiszen a hajmeresztő incidensek sorozata azóta sem ért véget. Olykor csak járatokat kellet törölni a Boeing-gépek megbízhatatlansága, minőségi problémái vagy épp hiányosságai miatt.

Máskor már kényszerleszállást kellett végrehajtani. (Áprilisban egy Los Angelesbe tartó járat kényszerült már a felszállás után visszafordulni New Yorkba, mert leszakadt a Boeing 767-es jobb szárnya mellett rögzített mentőcsúszda.) A problémák sorozata a cég számára a legnagyobb biztonsági válságot idézte elő 2018 és 2019 óta, amikor két repülőgépe is lezuhant, összesen 346 utast rántva a halálba. Az idén márciusban újabb életveszélyes eset történt: műszaki hiba miatt 24-en sérültek meg egy Boeingon. Legutóbb május elején hibásodott meg a vállalat által gyártott egyik teherszállító gép, amelynek szerencsére sikerült landolnia az isztambuli repülőtéren. Csakhogy az első, vagyis az orrfutómű használata nélkül. Erre azért került sor, mert a fontos alkatrész nem működött.

Az Egyesült Államok repülésbiztonsági hatóságai már hónapok óta vizsgálják a különböző típusú Boeingok gyártását. Az eddigi tesztek során riasztó hiányosságokat találtak, amelyek a minőségi hanyatlást bizonyítják. 

A felügyelők 89 szempont alapján vizsgálták meg a gépeket. Az ellenőrzéskor a termékek 56 esetben megfeleltek az előírásoknak, ám a maradék 33-ban elbuktak a vizsgán. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) külön ellenőrzést tartott a gépek törzsét gyártó Spirit AeroSystems vállalatnál. A tizenhárom területre kiterjedt vizsgálat során, csak hat ért véget megfelelő eredménnyel, a többi nem. A cég sietve jelezte: kijavítják a feltárt hibákat.

A FAA február végén kilencven napot adott a vállalatnak, hogy kidolgozzon egy tervet a minőség-ellenőrzés javítására. A hatósági jelentés ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy házon belül szakadék alakult ki a felsővezetés és az alkalmazottak között. Ebbe a szakadékba zuhanhatott bele a Boeing egyik minőségügyi mérnöke, John Barnett, aki 2017-es nyugdíjba vonulásáig csaknem 32 évig dolgozott a cégnél. Az idén márciusban bekövetkezett halála előtti napokban azonban tanúvallomást tett a vállalat ellen indított perben, amelynek során a gyártás folyamán tapasztalt hiányosságok is előkerültek. A 62 éves Barnett állítólag öngyilkosságot követett el. Ám a rendőrség ezt nem hitte el, és nyomozást indított. Talán nem véletlenül, hiszen a mérnök a bírósági eljárások során tanúként is megfogalmazta aggályait a cég gyártási eljárásaival kapcsolatban.

Jóval halálhíre előtt egy másik minőségügyi mérnök, Sam Salepour is az FAA-hoz fordult bepanaszolva a Boeing 777 és 787 Dreamliner típusú gépeinek összeszerelésekor észlelt hiányosságokat.

Bejelentésének az volt az eredeti célja, hogy megakadályozza a légikatasztrófákat, amelyek a gyártás során általa tapasztalt problémák miatt következhettek volna be. Aggályait előzőleg a feletteseinek is megfogalmazta. Csakhogy ezek után szinte azonnal áthelyezték egy másik beosztásba, ahol többször is bírálták a munkáját, sőt megtorlással és veréssel fenyegették meg. 

A Boeing tagadja a vádakat és jelezte: már javítottak a gyártási folyamatokon, a gépeket pedig szigorúan ellenőrzik átadásuk előtt. Erre nagy szükség van, hiszen csak az ominózus 777-es és a 787 Dreamliner típusok biztonságával kapcsolatban ebben az évben már megannyi durva hibára derült fény: egyik gépnek a vészkijárata nyílt ki, másiknak leesett a hajtóműve, a harmadiknak ki is gyulladt, a negyediken valamilyen kötések lazultka ki, de akadt olyan is, amelynek észrevétlenül levált valamelyik külső panelje. 

A sok-sok probléma és látványos biztonsági kudarcsorozat miatt a gyártó késik az új repülők határidőre történő leszállításával, vagyis szerződéses kötelezettségei teljesítésével, ami miatt a légitársaságok járatritkításra kényszerülnek. Emellett még az üzleti tervük módosítására is, mivel a vártnál alighanem legalább negyven százalékkal kevesebb új repülőgépet állíthatnak forgalomba az idén.

Nyitókép: Pixabay