2024. június 17., hétfő

Földhöz ragadt eper

Az ünnepek jelentős veszteségeket okoztak a földi eper termelőknek – A gazdák a fuvarozókkal együtt szorgalmazzák a határátkelés könnyítését

Ideiglenesen megszűntette a hűtőkocsik áthaladásának elsőbbségét a Vámigazgatóság, miután a szállítóvállalatok bejelentették, hogy az ilyen teherautók sofőrei visszaélnek az előjogaikkal. A rendeletet épp a földieper-szüret elején érvényesítették – tudósított a problémáról a Szerbiai RTV. A köztelevízió a termelők nyilatkozatai alapján kemelte: az idén ahelyett, hogy jelentős devizajövedelmet hozott volna a termelőknek és az országnak az eper kivitele, a termés a hazai piacon maradt.

Az áthaladási elsőbbség megszűntetése mellett az ünnepi munkaidő is akadályozta a földi eper kivitelét – mondják a termelők. A határszolgálatok ugyanis nem hozták összhangba az ünnepi munkaidőt az idénnyel: az idén ugyanis a megszokottól két héttel korábban kezdődött a szüret. A május 1-jétől 7-éig tartó ünnepek ideje alatt egy kilogramm eper sem kerülhetett át a határátkelőkön – vázolta a helyzetet Vlado Šomoši, a Bačka jagoda szövetkezet igazgatója. 

– Az ünnepek ideje alatt csupán május 2-án és 4-én dolgoztak a határszolgálatok, mert a vámhivatal rövidített munkaidőt határozott meg. Az eper azonban legfeljebb 5-6 napig állhat a hűtőkocsikban. Így olyan helyzetbe kerültünk, hogy vannak jól fizető vásárlóink, szép árunk is van, mégsem tudtuk leszállítani.

Csupán azért, mert az állami szerveink egyáltalán nem képesek alkalmazkodni az idényjellegű termeléshez. Mindez pedig oda vezet, hogy a külföldi vásárlók megbízhatatlanként ítélik meg az üzletelést Szerbiával. Ez káros mind a termelők, mind az ország számára is – mutatott rá Vlado Šomoši, aki a határátkeléshez fűződő problémák további következményeit is sorolta.

– A kivitel csökkenése miatt a hazai termés jelentős része a szerbiai piacon maradt, ez pedig a felvásárlási árak zuhanásához vezetett: a korábbi 250 dináros ár két nap alatt megfeleződött. A feldolgozók pedig ma már 80-120 dinárt fizetnek csak, ami jócskán a termelési költségek alatt van. Az idén négy fagy is érte a termést, így kilogramonként 180 dinárba került az eper termelése: a jelenlegi felvásárlási árak mellett tehát jelentős vesztességekkel kell számolniuk a termelőknek – magyarázta a szövetkezet igazgatója. 

A termelők a szállítóvállalatok mellé álltak a követeléseikben, amelyek a gyorsabb és egyszerűsített határátkelést szorgalmazzák a teherforgalomban. A gazdák kiemelték: a kamionok hosszadalmas várakoztatása jelentősen károsítja a hazai gazdaságot. Megoldásként a zöldkorridorok újbóli bevezetését javasolták.
Mint ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a szállítóvállalatok már harcolnak a határátkeléshez kapcsolódó eljárások módosításáért. A többórás, sokszor többnapos várakozások ugyanis növelik a költségeket, a szerb gazdaság versenyképességét viszont csökkentik – hangsúlyozzák. A Srbijatransport üzleti egyesülés vezérigazgatója, Goran Aleksić kiemelte: azokat a közúti zöldfolyosókat kellene újra megnyitni és fenntartani, amelyeket a koronavírus-járvány ideje alatt vezettek be. Ha akkor kifogástalanul működtek, akkor ma is biztosítanák a felesleges torlódások és veszteségek elkerülését – mutatott rá a szállítóvállalatok képviselője.

– A vámeljárásokat sem a határátkelőkön kellene levezetni: az átkelőkön elegendő lenne a rendőri ellenőrzést elvégezni. Jelenleg ugyanis rengeteg sofőr épp a határátkelőkön urolkodó áldatlan helyzet miatt dönt a külföldi lehetőségeket mellett – utalt Aleksić az országban uralkodó sofőrhiány egyik okára a szerb köztelevízió műsorán.

A Szerbiai RTV kérdéseivel felkereste a Vámigazgatóságot és az illetékes határfelügyelősséget is a Mezőgazdasági Minisztériumon belül. A tárcától érkező válaszlevélben azt állították, hogy a földi eper kiviteléhez szükséges ellenőrzés lehetőségét biztosították az ünnepek ideje alatt is, a felügyelők ugyanis dolgoztak. Arra viszont továbbra sem érkezett válasz, hogy május 1-jétől 7-éig mennyi epret szállítottak ki az országból.
 

Nyitókép: Pixabay