2024. május 18., szombat

Van-e pénz a fémzárolt vetőmagra?

Sürgős találkozót kérnek a szerbiai mezőgazdasági termelők az agrártárca új vezetőjétől

Az a négy gazdatársulás, amely a tavalyi traktoros tüntetést követően megállapodást kötött az akkori kormánnyal a termelői követelések teljesítéséről, most megbeszélésre invitálja Miloš Vučević kormányfőt és Aleksandar Martinović mezőgazdasági minisztert, mert úgy értesültek, nincs pénz a fémzárolt vetőmag vásárlására ígért támogatásra, amely a korábbi egyezség szerint kiegészítené a területalapú támogatást.

Miroslav Matković, a Szabadkai Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnöke a Beta hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett: „Jelena Tanasković korábbi miniszter és Ana Brnabić volt kormányfő tavaly novemberben azt ígérték, hogy a 18.000 dináros hektáronkénti támogatás mellé a költségvetés módosítása után még 18.000 dinárt kapnak fémzárolt vetőmag vásárlására”, a parlament mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén viszont elhangzott, hogy erre most nincs pénz. „A találkozón magyarázatot fogunk kérni, mondják meg, van-e pénz a vetőmagköltség visszatérítésére, de azt is követelni fogjuk, hogy változtassanak a jövedéki adóról szóló előíráson, és tegyék lehetővé, hogy 2025. január 1-jétől adó nélküli áron vásárolhassunk gázolajat” – mondta Matković. Hozzátette: meg kell vitatniuk a földművesek nyugdíj- és egészségbiztosításának hosszú ideje megoldásra váró kérdéseit is. A termelőknek 115.000 dinárt kellene fizetniük a nyugdíjbiztosításra, attól függetlenül, hogy mennyi földjük van, ehhez jön még a 39.000 dináros egészségügyi biztosítás, tehát minderre összesen több mint 150.000 dinárt kellene előteremteniük, nagyjából 10.000 dinárral többet, mint tavaly. Matković fejtegetése szerint tavaly a gazdák azt kérték, hogy az állam írja le a biztosítási tartozások összes kamatát, ehelyett a kormány csak a törlesztés átütemezését ajánlotta fel, ami elfogadhatatlan volt a számukra, ugyanis a több éven át tartó törlesztés lehetőségét jelzáloghoz, ingatlanra bejegyzett joghoz kötötték volna. Emellett, ha csak egy részlet fizetésével is késtek volna, elvesztették volna az átütemezésre való jogot. A kamatot, mint Matković mondta, 50 százalékban leírták már mintegy 10 évvel ezelőtt, a kamattartozás azonban továbbra is hatalmas, már majdnem eléri az alaptartozás összegét.

Az új kormány illetékeseivel való találkozót a szabadkai gazdaegyesületen kívül a Kezdeményezés a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Fennmaradásáért tömörülés, valamint a bánáti gazdaegyesületek szövetsége és az aradáci termelők társulása sürgeti, de számos más egyesület is támogatja.