2024. július 24., szerda

Kiegyenlíteni az esélyeket

A gazdasági titkárság több mint hétmillió dinárral támogatta a vajdasági vállalkozó nőket

A vállalkozás elsősorban a bátrak esélye és lehetősége: egyaránt képesek rá a nők és a férfiak is – mondta Nenad Ivanišević gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap azon a szerződés-aláíráson, amelyen a vajdasági vállalkozó nők befektetését összesen 7,3 millió dinárral támogatta meg az általa képviselt titkárság. Az eseményen 40 beruházásról írtak alá szerződést a nyertes pályázók az illetékes titkársággal. 

A támogatottakhoz intézett beszédében Ivanišević kiemelte: a vállalkozói lét döntés kérdése, amelynek sikere nem függ se nemtől, se nemzeti hovatartozástól. Hozzátette: jó lenne, ha a társadalmunkban már ott tartanánk, hogy nem kellene megkülönböztetni a vállalkozókat.

– Nem hiszek az előítéletekben, annál inkább a vállalkozók bátorságában. A térségünkre azonban a mai napig jellemzőek az előítéletek. Így minden elismerésem a nőknek, akik a nemrégiben elismert „nem formális munka” 720 eurós értéke mellett erőt merítenek ahhoz is, hogy saját vállalkozást vezessenek. A munkahely melletti kötelezettségeket ugyanis nem téríti meg számukra senki, a patriarchális társadalom azonban megköveteli tőlük. Emellett mégis van bátorságuk és akaratuk arra, hogy kihasználják a lehetőségeket és harcoljanak országunk jobbá tételéért. Ezért a jövőben is minden kétséget kizáróan támogatjuk a vállalkozó nőket, akik a társadalmunk értékeinek oszlopai. Szerbiát olyan országgá formáltuk, ahol mindenki egyenértékű, és a befektetett munka és erőfeszítés tud érvényesülni a piacon – mutatott rá az esélyek kiegyenlítésének jelentőségére a gazdasági titkár.

A tartományi titkárság a vállalkozó nők számára meghirdetett pályázatot az idén Branko Ćurčić tartományi kormányfőhelyettes kabinetjével együttműködve bonyolította le. A vezetésével működik 2020 óta a Vajdaság gazdasági fejlődését koordináló tanács is, amely szintén külön hangsúlyt fektet a vállalkozó nők helyzetének javítására – hangzott el az eseményen, amelyen az egybegyűlteket elsőként  Branko Čurćić köszöntötte.

– Az elmúlt négy évben a gazdasági és idegenforgalmi titkársággal együttműködve jelentős előrelépést sikerült tenni annak érdekében, hogy a vállalkozó nők is érvényesülhessenek. A vállalkozókat két kulcsfontosságú tulajdonság jellemzi: egyrészt a bátorság, amellyel belekezdenek a tevékenységükbe, másrészt viszont az újító ötletük, amellyel fellépnek a piacon. Mindkettő kockázattal jár: az elmúlt években a vajdasági vállalkozó nők megmutatták, hogy rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel sikerre vihetik a vállalkozásukat – mondta a tartományi kormányfőhelyettes.

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy tavaly két kiírás által összesen 22 millió dinárral támogatták a Vajdaságban tevékenykedő vállalkozó nőket. A tanács a tartományi titkársággal együttműködve az idén olyan felszerelések, gépek és szoftverek vásárlását támogatta, amelyek által a vállalkozások digitalizálják a termelést, korszerűsítik az eszköztárukat és kereskedelmi, illetve marketing szempontból fejlesztik a vállalkozásukat. A bezdáni Panda Krisztina egy korszerű nyomtatót vásárolt a titkárság segítségével.

– A P-tech elnevezésű családi vállalkozásunkat a férjemmel indítottuk öt évvel ezelőtt. A kis nyomdánkban fotókat hívunk elő, plakátokat készítünk, pólókra és bögrékre nyomtatunk, ezenkívül reklámanyagok kidolgozásával is foglalkozunk. Az idén tovább szeretnénk fejlődni, és ennek érdekében beszereztünk egy új gépet. Ennek megvásárlásához járult hozzá a titkárság csaknem 95 ezer dinárral. Sokat jelentett ez számunkra, hisz már régóta szerettünk volna javítani a fotók és a naptárak nyomtatásának minőségén – mesélte örömmel a bezdáni vállalkozó nő, akit a hármas határ közelségének vonzerejéről is faggattunk. Érdeklődésünkre nemes egyszerűséggel felelt: – Nem panaszkodunk. Külföldről is érkeznek megrendelések, szépen boldogulunk.A tartományi titkárság által biztosított lehetőséget másodszor használta ki a temerini Pásztor Csorba Ilonka, aki öt évvel ezelőtt vette át a helyiek által kedvelt Zizi papírkereskedés vezetését. Az idén  újabb fénymásológépet vásárolt, amelynek értékét 90 százalékban megtérítette a pályázat által a titkárság. 

A titkárság támogatásával korszerűsödött a bezdáni P-tech nyomda is: a vállalkozást Panda Krisztina a férjével együtt vezeti (Fotó: Tóth D. Lívia)

A titkárság támogatásával korszerűsödött a bezdáni P-tech nyomda is: a vállalkozást Panda Krisztina a férjével együtt vezeti (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A titkárság az idén 300 ezer dinárral járult hozzá a befektetésünkhöz. A helyiek megszokták, hogy a kereskedés mellett fénymásolást is végzünk. A tavaly vásárolt gép mellé szükség volt még egyre, hogy ki tudjuk elégíteni az igényeket, és az esetleges meghibásodások esetén is biztosíthassuk a szolgáltatást. Sokat jelent ez az üzletünknek, hisz így két alkalmazott is tud egyszerre dolgozni, és a forgalmunk is növekszik – mondta Ilonka. Kérdésünkre hozzátette: úgy érzi, hogy a jelenleg biztosított pályázati lehetőségekkel a nők is éppúgy tudnak érvényesülni vállalkozókként, mint a férfiak.

A Vajdaságban tevékenykedő vállalkozó nők támogatásáról szóló szerződések aláírásán elhangzott az is, hogy az illetékes titkárság a közeljövőben megjelenteti a foglalkoztatásra vonatkozó pályázati kiírásait is, amelyeken a vállalkozó nőket az idén is magasabb arányban támogatják. Folyamatban van a jelentkezés a Vállalkozók akadémiája elnevezésű képzésre is, amelyre május 27-től kerül sor a titkárság szervezésében. Emellett a vállalkozó nők számára ismét biztosítják a lehetőséget arra, hogy tevékenységeiket bemutassák a régió egyik legtömegesebb rendezvényén: egyesületeik által ingyenesen részt vehetnek az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon is Újvidéken – jelentette be a gazdasági titkár a szerződések aláírásán. 

Nyitókép: Pásztor Csorba Ilonka a temeriniek közkedvelt papírkereskedését fejlesztette a titkárság támogatásából (Fotó: Tóth D. Lívia)