2024. július 18., csütörtök
MAKROGAZDASÁG

Lassuló infláció, növekvő reálbérek

Tavaly decemberben a külkereskedelmi árucsere-forgalom értéke – évközi adatokat figyelve – már egymást követő kilencedik hónapja csökkent – jelent meg a Makrogazdasági Elemzések és Irányzatok (MAT) szakfolyóirat legújabb számában. „Az árukivitel értéke az előző 8 hónap havi 2,35–2,4 milliárd eurós szintjén stagnált, a behozatal és a deficit irányzata pedig mérsékelt növekedést mutatott” – állapították meg a MAT szakértői.

Egy 14 hónapos kedvezőtlen időszak után tavaly októberben, novemberben és decemberben a reális forgalom értéke meghaladta az előző év átlagértéket. Szerbia bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében évközi összevetésben 3,8 százalékkal növekedett, ami éves szinten 2,5 százalékos növekedésnek felel meg. Az ipari termelés tavaly decemberben 1,7 százalékos évközi növekedést mutatott, egész évre kivetítve 2,5 százalékkal emelkedett. „Ez felülmúlta várakozásainkat. Az ipart az év második felében elsősorban a feldolgozói szektor lendítette fel, amely a geopolitikai megrázkódtatások és külső korlátozások ellenére ismételten bizonyította magas fokú alkalmazkodó és ellenálló képességét” – szögezte le cikkében a gazdasági szaklap, hozzátéve, hogy az infláció lassulása kedvező hatással volt a reálkeresetek évközi elszámolására: novemberben a reálbérek 6,3 százalékos növekedését jegyezték.

2023 decemberében az infláció havi és éves szintű csökkenését mutatták ki. Novemberben és decemberben a havi pénzhígulás 0,5, illetve 0,1, az évközi infláció pedig 8, ill. 7,6 százalékos volt.

Nyitókép: Magyar Szó/Archív