2024. április 19., péntek

Kevés a szakmunkás

A munkaadók egyre magasabb béreket kínálnak

Szerbiában az Infostud munkaközvetítő weboldal adatai alapján a sofőrök megkereshetnek akár 350 ezer dinárt, a vízvezeték-szerelők 240 ezer, a fodrászok és a pékek 200 ezer dinárt is. Ezek jelenleg hiányszakmák, ezért a munkaadók egyre magasabb béreket kínálnak a dolgozóknak. 

Szerbiában az Infostud adatai szerint 2023-ban hat százalékkal csökkent az álláshirdetések száma az előző évhez képest, a legnagyobb válság pedig az informatikai szektort érte. A teljes munkaerőpiacot  figyelembe véve tavaly 71 715 álláshirdetés jelent meg, az IT-szektorban pedig az előző évhez képest 50 százalékkal csökkent a meghirdetett munkakörök száma. 14 százalékkal nőtt viszont a jelentkezők száma, az előző évben 278 116-an kerestek állást. A legtöbbet meghirdetett munkakör a kereskedelem és értékesítés, az informatika, a gépészet, az adminisztráció és a raktározás területén jelent meg. Az Infostud felmérése kimutatta, hogy a munkaadó kiválasztásakor a fizetés nagysága meghatározó tényező a jelölteknél. A meghirdetett munkaköröknél a bérek a minimélbértől a több ezer euróig terjedtek.

Az eladóknak 250 000 dinárt, a kereskedőknek pedig 350 ezer dinárt kínáltak. A sofőrök, a raktári dolgozóknak legfeljebb 150 ezer dinárt, az adminisztratív dolgozóknak 180 ezer dinárt kínáltak. A munkaadóknak továbbra is legnehezebb fodrászokat, henteseket, fémesztergályosokat, pékeket, szakácsokat, kozmetikusokat és autószerelőket találni. A kereslet ezekben a szakmákban sem kevés, így a hentesek és fémesztergályosok akár havi 120 ezer dinárt, a fodrászok és kozmetikusok 150 ezer dinárt, a pékek és autószerelők 200 ezer, a séfek pedig akár 350 ezer dinárt is hazavihetnek.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai alapján Belgrádban 44 ezer munkanélkülit tartnak számon.

Željka Zelenović Vuković a Nemzetki Munkaközvetítő Szolgálat munkatársa is megerősítette, hogy leginkább építőipari munkásokból, eladókból, raktárosokból, pékekből, és hentesekből mutatkozik hiány. A felső végzettségű személyeket illetően pedig leginkább közgazdászokat, jogászokat és informatikusokat keresnek. Tavaly számos orvos kapott állást, de közülük sokan vannak munkanélküliek is. 
 

Nyitókép: Továbbra is keresett a fodrász szakma (Fotó: Dávid Csilla)