2024. május 9., csütörtök
XX. LABDARÚGÓ-VB – BRAZÍLIA, NEGYEDDÖNTŐ

Van Gaal zseniális húzása döntött

A holland edző a 120. percben kapust cserélt, s Krul két büntetőt is hárított a tizenegyespárbajban: Hollandia–Costa Rica 0:0 – tizenegyesekkel 4:3

Costa Rica a 117. percben találta el először a holland kaput, míg Hollandia a 120 perc alatt három kapufát lőtt, 67 százalékban birtokolta a labdát és a húsz lövésükből nyolc kapura ment. Navas, a Costa Rica-i válogatott kapusa szenzációsan védett, a 11-es párbaj során azonban a hollandok nagyon magabiztosak voltak, s a játék képe és a helyzetek alapján megérdemelten jutottak be a négy közé.

Costa Rica a C csoportban három világbajnokot előzött meg, s ezzel, valamint a világbajnokság legnagyobb meglepetését okozta, s miután a nyolcaddöntőben a büntetőpárbajban Görögországot is sikerült búcsúztatnia, egyértelműen a közép-amerikai válogatott lett a világbajnokság legkellemesebb meglepetése. Costa Rica azonban jelezte, nem elégszenek meg ennyivel, ha már lúd, legyen kövér, s megpróbálnak bejutni az elődöntőbe, ami utoljára a CONCACAF-zónában szereplő csapatnak 84 éve sikerült. 1930-ban, az első világbajnokságon az Egyesült Államok csapata jutott be a négy közé.

Hollandia impozáns sorozatot mondhat magáénak: a legutóbbi 11 világbajnoki mérkőzésükből 10-et megnyertek, s csak egyet, a négy évvel ezelőtti döntőt veszítették el a spanyoloktól. Ezen a vb-n is remekelnek, hiszen 12 gólt lőttek: a címvédő spanyolok ellen ötször találtak be a kapuba, de Costa Rica négy mérkőzésen bizonyította, hogy velük ilyen csúfság csak csodával határos módon fordulhat elő, hiszen a négy meccsen mindössze két gólt kaptak.

A piros lap miatt eltiltását töltő Duarte helyett Acosta került a kezdőcsapatba, míg Louis van Gaal nem számíthatott Nigel de Jongra, aki a Mexikó elleni nyolcaddöntős mérkőzés 9. percében sérült meg, így az akkor is a helyére érkező Martins Indi foglalta el a helyét a védelemben.

Senkinek sem okozott meglepetést az, hogy Hollandia többet birtokolta az első félidőben a labdát (62 százalék), s ennek megfelelően ők voltak a veszélyesebbek is (Costa Rica egyszer sem találta el a kaput), de a négy kaput eltaláló lövésükből nem született gólt. Pedig volt rá lehetőségük, hiszen Van Persie a 22. percben tesztelte Navast, akiről kipattant a labda, Sneijder ismételhetett, azonban ő mintegy 13 méterről gyengén lőtt középre. Hat perccel később Depay a jobb szélről lőtt, azonban Navas ismét a helyén volt. Már ekkor látszódott, hogy igaza volt Árok Ferencnek, korábbi ausztrál szövetségi kapitánynak, aki azt mondta, hogy a Costa Rica-i kapus teljesítménye dönti majd el a mérkőzést. A 37. percben Robben lerántásáért sárga lap járt Díznak, s szabadrúgás Hollandiának: 25 méterre a kaputól Robben elfutott a labda előtt, Sneijder pedig a jobb sarkot vette célba, de Navas úszott a levegőben és szögletre mentett. Az első félidőben a holland fölényről uralkodik az is, hogy Van Gaal kiválasztottjai 326-szor passzoltak, ebből 291 volt pontos, míg Costa Rica pedig csak 150 átadással próbálkozott, amiből 117 ment csapattárshoz. Érdekesség, hogy a 291 holland passzból 288 rövidpassz volt, s csak három volt hosszú átadás.

A második félidő elején Umana sárgult be Robben miatt, a jobb oldalról elvégzett szabadrúgást a sértett Sneijdernek gurította vissza a 16-os vonalára, de a középpályás csúnyán fölé lőtt. A 61. percben ritka pillanat következett: Díaz száguldott el a bal oldalon, de Campbell két védő szorongatásában nem tudott kapura lőni, győzött a túlerő. Próbálkoztak a hollandok, de a masszív, minden területet lezáró közép-amerikai védelem állta a sarat. A 81. percben Robben harcolt ki egy szabadrúgás a 16-os bal sarkánál, amit Sneijder végzett el: ezúttal nem Navas, hanem a kapufa mentette meg Costa Ricát. Megélénkült a mérkőzés, s pár perccel később Van Perise próbálkozott a jobb oldalról éles szögből, de a jelenleg tíz millió euróra taksált Navasnak, aki a spanyol bajnokság előző idényében 160 védést jegyzett, sikerült kiütnie a labdát. Hogy milyen kevés izgalmat hozott a mérkőzés, arról a horvát televízió riporterének a 90. percben tett kijelentése is hűen tanúskodik:

- A világbajnokságon eddig 11 gól született a bírói ráadásban. Gyerünk emberek, szurkoljuk ki a 12-et, mindegy ki lövi, de érjen véget mielőbb ez a szenvedés...

Nem sok kellett, hogy teljesüljön a kívánsága, ugyanis az ötperces ráadás elején parázs jelenetek zajlottak a Costa Rica-i kapu előtt: Van Persie szabadrúgását csak kiütni tudta Navas, utána pedig egy bal oldali akció után több holland is lyukat rúgott, Van Persie ziccerbe került, de lövése egy védőn irányt változtat, s a felső lécről pattant vissza a mezőnybe.

A hosszabbítás elején Robben szöglete után Vlaar fejelt kapura, Navas azonban a jobb sarok felé tartó fejest bal kézzel hárította, majd az újabb szögletnél rosszul jött ki, ütközött Kuyttal, de szerencséjére a védők mentettek. A 102. percben Hollandia a 16-os jobb sarkánál ajándék szabadrúgáshoz jutott, mivel Robben lövése után Díaz keze a teste mellett volt, de az üzbég Irmatov, aki remekül vezette a mérkőzést, ekkor hibázott. A szabadrúgást Robben a sorfalba lőtte.

A hosszabbítás második tizenöt percének elején a hollandok elvégezhették a tizedik szögletüket, Costa Ricának addig egyetlen egy sarokrúgása sem volt, aztán egyet sikerült összehozni a mérkőzés végéig... A labdabirtokolás ekkor már 68:32 százalék volt a hollandok javára, de Costa Rica védelme minden megpróbáltatást sikeresen átvészelt. A 117. percben Urena addig cselezgetett, míg gólhelyzetbe került, de Cillessen védett, majd egy perccel később Sneijder a bal oldalról kapura csavarta a labdát, amely ezúttal is a felső kapufán csattant. Függetlenül attól, hogy Cillessen a pályafutása során 16 tizenegyesből egyet sem hárított, így is meglepetés volt, hogy Van Gaal a 120. percben lecserélte első számú kapusát, s helyére Krul állt be. A csere bejött: Krul Ruíz és Umana lövését is hárította, így Hollandia 4:3-ra nyerte meg a büntetőpárbajt, s szerdán, közép-európai idő szerint 22 órakor Argentínával játszik a vb-döntőért.

Salvador: Hollandia–Costa Rica 0:0 – 11-esekkel 4:3

Fonte Nova Aréna, 51 179 néző, vezette: Irmatov (üzbég).

A 11-eseket belőtték: Van Persie, Robben, Sneijder, Kuyt, illetve Borges, Gonzalez, Bolanos.

Kihagyták: Ruiz, Umana.

Hollandia: Cillessen (Krul, 120.) - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Huntelaar, 106.), Blind - Wijnaldum, Robben, Sneijder, Depay (Lens, 76.), Kuyt - Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Costa Rica: Navas – Gamboa (Myrie, 79.), Acosta, González, Umana – Díaz, Borges, Bolanos, Tejeda (Cubero, 97.) - Ruíz, Campbell (Urena, 66.). Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto.