2024. május 9., csütörtök
IZBORI 2023

Dr Bojan Bagi: Svi građani Vojvodine imaju pravo na istu zdravstvenu zaštitu

KANDIDATI ZA POKRAJINSKE POSLANIKE SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Na pokrajinskom nivou su takođe raspisani vanredni parlamentarni izbori za 17. decembar. Na izborima se nadmeće za 120 poslaničkih mesta u pokrajinskoj skupštini, a poslanici stiču mandate na osnovu glasanja na liste kandidata. Kod manjinskih partija koristi se prirodni prag i jedan povoljan količnik, koji je uvećan za jednu trećinu, a kod većinskih partija i koalicija parlamentarni cenzus je tri odsto.

Dr Bagi Bojan je stekao diplomu na smeru opšte medicine, zatim završio specijalizaciju iz oblasti anesteziologije i reanimatologije. Predsednik je Udruženja lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara. Od 2016. godine je pokrajinski poslanik SVM-a.

Koje biste od investicija u razvoj bolnica iz proteklih godina istakli?

– Svi građani na teritoriji Vojvodine imaju pravo na istu zdravstvenu zaštitu – ovo je osnovni princip SVM u pogledu zdravstvene zaštite. Zalažemo se za proporcionalan razvoj zdravstvene zaštite u svim delovima Vojvodine. U poslednjih 4, odnosno 8 godina, pokrajinska vlada je za zdravstvo izdvojila više novca nego ranije. Od 2016. godine, opšte bolnice u Subotici i Senti svake godine dobijaju sve više finansijskih sredstava. U 2016. godini u opštoj bolnici u Senti zabeležena je investicija od 15 miliona dinara, prošle godine 98 miliona, a ove godine vrednost investicije biće približno 100 miliona dinara. Ove godine je na odeljenje mikrobiologije stigla onkološka laminarna komora, adaptiran je digitalni rendgen aparat, nabavljeni su laparoskopski instrumenti, sterilizatori, mikroskopi, stolica za onkološku terapiju, infuzione pumpe. U 2019. godini posle mnogo godina ugrađena je CT oprema u vrednosti od 32 miliona dinara. Delegirali smo i direktora Opšte bolnice u Senti, što je izuzetno važno za SVM, tako da možemo još više uticati na rad ove ustanove. U Opštoj bolnici u Subotici za 2016. godinu u budžetu je bilo predviđeno 20 miliona dinara ovoj ustanovi, a ove godine 300 miliona dinara, što uključuje i novu opremu za magnetnu rezonancu. Novi aparat bi trebao da stigne ove godine ili u prvoj trećini 2024. godine. Ovo podiže zdravstvenu zaštitu na viši standard. U Opštu bolnicu u Subotici stigla je onkološka laminarna komora, kupljeni su respiratori, aparati za anesteziju, ultrazvučna dijagnostička oprema i druga neophodna oprema. Planska dokumentacija za kompletnu renovaciju završena je i u opštim bolnicama u Subotici i Senti. Ova prva ustanova želi da u naredne 1-2 godine ostvari investiciju od 40 miliona evra, koja bi podrazumevala kompletno renoviranje. Renoviranje ove druge ustanove takođe bi bilo važno, kao i stvaranje jednog novog odeljenja za intenzivnu negu. Razvojne investicije bolnica realizovane su i u drugim regionima Vojvodine. Opšte bolnice u Somboru i Zrenjaninu su takođe dobile podršku, tako da su mogle da sprovedu poboljšanja. Od 2016. godine u opštim bolnicama u Subotici, Somboru i Zrenjaninu rade angio-sale, koje samostalno leče mnoge pacijente. Zahvaljujući ovim salama, opšte bolnice su u mogućnosti da leče više od 70 odsto obolelih pacijenata, čime se povećavaju šanse pacijenata za preživljavanje i smanjuje rizik od kasnijih komplikacija. Kamenica-2 i 3 su izuzetno značajne investicije, čime smo uspeli da napravimo napredak u zbrinjavanju onkoloških pacijenata, i značajno smanjimo listu čekanja za radiološku terapiju i terapiju citostaticima u odnosu na stanje iz 2016. godine. U toku je i obnova Kliničkog centra Vojvodine, koja je poslednjih godina primetno ubrzana.

Svuda u zemlji nedostaje lekara. Kako se pomenuti problem može rešiti, koje mere bi se mogle preduzeti da bi se doprinelo da lekara koji govore mađarski bude više?

– Ne treba se fokusirati samo na lekare, već i na druge stručnjake koji rade u zdravstvu. Nedostatak zdravstvenih radnika je karakterističan i na drugim mestima u Evropi i svetu. Mnogi ljudi nakon završetka studija nađu posao u drugim zemljama u nadi za bolji život. Rešenje može imati dva stuba, jedan je kontinuirano povećanje plata, drugi bolji uslovi rada i nabavka savremene opreme. Plate su u poslednjem periodu značajno porasle, a sada od januara ponovo sledi povećanje plata. Važno je da se povećava broj mađarskih lekara. Potrebne su mere da što više mladih Mađara odabere medicinski fakultet u Srbiji. Udruženje lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara, preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, želi da pokrene program stipendiranja koji bi bio predviđen za mlade koji govore mađarski i žele da započnu svoje studije u Srbiji. Ovakav program već postoji za studente prava i ekonomije. Studentski dom „Evropa” u Novom Sadu bi doprineo uspehu ovog programa. Formulisana je ideja da od sledeće godine organizujemo pripremni program za prijemni za srednjoškolce.

Koje mogućnosti postoje za jačanje primarne zaštite?

– Primarna zaštita je važan i neizostavan deo lečenja i prevencije. Treba nam mnogo više lekara opšte prakse. Stalno se staramo da lekari kojima je maternji jezik mađarski ili govore mađarski, budu zaposleni u domovima zdravlja u naseljima nastanjenim Mađarima, ali to, nažalost, nije uvek izvodljivo. Trudimo se da sistem primarne zaštite bude funkcionalan, pokrajinska vlada je nedavno obezbedila nekoliko osnovnih sredstava, čak i za domove zdravlja u najmanjim naseljima.

Nyitókép: Dr Bojan Bagi (Foto: Edvard Molnar)