2024. július 20., szombat

A munka folyamatos

Csökkentek a zentagunarasi helyi közösség bevételei, és nőttek a kiadásai – Az átütemezések miatt több figyelmet kaptak az épületek

Zentagunaras egy dinamikusan fejlődő közösség, ahol számos változás történt az elmúlt időszakban. Ez részben annak köszönhető, hogy a lakosság nagyon jól együttműködik a helyi közösséggel – véli Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára.

– 2021 augusztusában volt helyi közösségi választás, akkor alakult meg a jelenlegi tanács. Az akkor meghatározott tervek elég sok nehézségbe ütköztek a Covid utáni időszakban, mivel a bevételeink nagyon megcsappantak, a költségeink viszont megnövekedtek. Emiatt a fejlesztési terveket is csökkenteni kellett, és átütemezni. Az elmúlt időszakot igencsak befolyásolta az is, hogy megszűnt a helyi járulék, és újra szavaztunk róla. A helyi közösség tanácsa azzal indokolta meg ennek az újbóli megszavazását, hogy ez az egyetlen olyan adó, ami helyben marad, és itt döntjük el, hogy mire költjük. Ebből tudunk a fejlesztésekre fordítani, és önrészre a pályázatoknál. Az is fontos, hogy csökkentettük a járulék összegét, a jövedelem 3 százalékáról 2 százalékára, a földművesek pedig hektár helyett kataszteri holdanként fizetnek 20 kilogramm búza árát. Minimalizáltuk ezeket a terheket, viszont bevételt jelent a helyi közösségnek – számolt be Sípos.

A tervek átütemezése miatt olyan dolgok kaptak nagyobb hangsúlyt, amelyek eddig kicsit mellőzve voltak. Ezek pedig a helyi közösség alá tartozó épületek – fogalmazott a titkár.

– Az elmúlt időszak pénzszűkössége miatt a vízvezetékről és az utakról az épületekre helyeződött át a hangsúly. Olyan épületeket vettünk sorba, amelyek már nagyon rászorultak egy felújításra. A sportépületet nagyon hosszú időn át elhanyagoltuk, ezért ott nagyon sok minden meg kellett csinálnunk. Újra kellett csatornázni és körbeszegni az épületet, a tetőt helyrehozni, kicseréltük a nyílászárókat, újracsempéztük, és még sok mindent megoldottunk. Sikerült rendbe tenni az épületet, ami azért is fontos, mert nagyon szépen működik a labdarúgóklubunk. Ugyancsak fontos épület a tűzoltóotthon, ahol sok problémát kellett megoldani. A tetővel kellett foglalkozni, itt is lecseréltük a nyílászárókat, és kisebb belső felújításokra került sor. Szükség van még további munkálatokra is, de mivel nagy épületről van szó, ez elég sok pénzt igényelne, ezért fokozatosan oldjuk meg. A tájházon is sokat kellett dolgoznunk, mivel szétcsúszott egy csatorna és beázott a fal, majd leomlott egy része. Nagy szerencsénk volt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a segítségünkre sietett, és közösen megoldottuk ennek a rendezését. Ősszel bemeszeltük a tájrészt, és nagytakarításon is átesett a civil szervezeteink segítségével. A közösségi termet ugyancsak felújítottuk, mert azt is sokat használják – mondta el Sípos, majd azzal folytatta, hogy a helyi közösség nagy projektuma a színház. Ezt a megvásárlása óta igyekeznek olyan állapotba hozni, hogy méltón szolgálja a magyar közösséget.

Sípos Hajnalka, a zentagunarasi  helyi közösség titkára (Lakatos János felvétele)

Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség titkára (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt évben a Bethlen Gábor Alapnak és az MNT-nek köszönhetően 6 millió dinárt kaptunk, amiből befejeztük a felújításokat. Megvásároltuk a konyha felszerelését, és részben sikerült az előcsarnokot is befejezni. Nagy falat volt számunkra a hűtés-fűtés rendszer kiépítése, mivel egy 650 négyzetméteres épületről van szó, amit több egyesület is használ, valamint előadásoknak és különböző rendezvényeknek biztosít helyszínt. A fűtés-hűtés kérdését egy hőcserélő rendszerrel sikerült megoldani, ami már most is működik, és nagyon gazdaságos. Egy másik költséges beruházás a tűzriasztó rendszer volt, ami nélkül viszont nem kaptuk volna meg az épület használatbavételi engedélyét – számolt be a titkár.

Az említettek mellett a helyi közösség több kisebb feladatot is ellátott az elmúlt időszakban. Az egyik ilyen volt a határutak rendezése – tudtuk meg Sípostól. Ezt a munkát az önkormányzattól kapott gréderrel végzik rendszeresen, mert a rendezett utak fontosak a földművesek számára. A falun belüli utakat is kátyúzták tavaly, mivel a régi aszfaltozás lassan kezd tönkremenni. Próbálnak szakaszokat áthúzni, mivel ez tartósabb, mint a kátyúzás. A titkár még kiemelte az újszülöttek utáni faültetést, ami az elmúlt két évben roppant sikeresnek bizonyult.

Nyitókép: A színházban a fűtés-hűtés kérdését egy hőcserélő rendszerrel sikerült megoldani, ami már most is működik, és nagyon gazdaságos (Lakatos János felvétele)