2024. május 18., szombat

Zöldenergia és környezettudatosság

Határon átívelő IPA-projektumban vesz részt Kishegyes község önkormányzata

Kishegyes község önkormányzatának képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak Csongrádban a csongrádi, a szentesi és a topolyai önkormányzat képviselőivel. Ez a négy önkormányzat közösen vesz részt egy határon átívelő IPA-projektumban, amelynek célja a környezettudatosságra nevelés és a megújuló energiaforrások felhasználása.
Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy Kishegyes Topolya községnek köszönheti, hogy részt vesz a projektumban.
– Csongrád ennek a projektumnak a fő hordozója, akik Szentessel közösen vesznek részt benne. Mivel határon átívelő IPA-projektum, ezért szükségük volt szerbiai partnerre is. Szentesnek Topolya a testvértelepülése, így Topolyát is bevették a projektumba, ők pedig bennünket, kishegyesieket kértek fel, hogy vegyünk benne részt. A projektum fő célja a környezetvédelem, illetve a megújuló energiaforrások hasznosítása. A pályázatot tavaly nyáron nyújtotta át a négy önkormányzat, és az előzetes lista alapján a projekt nyert. Hivatalos szerződéskötés még nem volt az önkormányzatok és az uniós támogató között, de hamarosan sor kerül rá. Ennek tükrében szerdán az önkormányzatok projektismertető sajtótájékoztatót tartottak Csongrádban – mondta el Sándor, majd arról is szólt, hogy a projektum teljes elnevezése Városi közterületek zöldítésének természetalapú megoldásai, az ökoszisztéma szolgáltatásához való hozzáférés szélesítése és a helyi önkormányzatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességeinek javítása. Ez egyben a projektum célját is takarja.
– Kishegyes község önkormányzata a nap mint megújuló energiaforrás felhasználására vonatkozóan építette a fel a projektumot. Három részből tevődik össze, az első rész napkollektorok felszerelésére vonatkozik, a község mindhárom általános iskolájában. Nemcsak az iskolák villanyáramszámláját próbáljuk ily módon csökkenteni, hanem oktatási szempontokat is figyelembe vettünk. Fontos, hogy a fiatalok rendhagyó fizikaóra keretében megismerkedjenek a napenergia felhasználásával, és egy interaktív kijelzőn keresztül lássák azt is, hogy hogyan történik mindez. Bácsfeketehegy esetében igen magasak a villanyáram- és a fűtési költségek, és hosszú távon ezek a napelemek azt is lehetővé teszik, hogy hőszivattyúk segítségével a fűtési költséget a jelenleginek a töredékére csökkentsük. Hosszú távon az is cél, hogy az iskolák és a közintézmények hőpumpás fűtési rendszereket alakítsanak ki. A projektum második része napelemekkel működő sebességmérők kihelyezése. Hat ilyen sebességmérő kijelzőt fogunk vásárolni a projektum keretében, minden település kettő-kettőt fog kapni, és az iskolák közelében fogjuk kihelyezni. A projekt harmadik része egy közösségi edukációs kert létrehozása. Ez azt jelenti, hogy egy községi tulajdonban lévő romos udvaron fogunk kialakítani egy üvegházat. A gyerekek, ezen belül is a Nők Kishegyesi Fórumának Ügyi csapata lenne az elsődleges célcsoport. Itt a komposztálásról, a napenergiáról, az üvegházhatásról és a természetes megoldásokról tartanánk előadásokat a gyerekeknek, illetve az érdeklődő felnőtteknek – számolt be az alpolgármester, és hozzáfűzte, hogy a projektum futamideje 24 hónap lesz a szerződés megkötésétől számolva. A projekt része lesz, hogy a részt vevő önkormányzatok egymás projektjeit látogatják, így a kishegyesi iskolások ellátogathatnak Szentesre és Csongrádra, és az ottani gyerekek is eljönnek Kishegyesre. Anyagi vonatkozásban Kishegyes község része a legkisebb, mintegy 176 ezer euró. Ebből az uniós támogatás 149 ezer euró, a többi pedig Kishegyes község önkormányzatának önrésze – mondta el Sándor, majd kiemelte, hogy a tartománynál pályázni fognak az általuk biztosított önrészre, így sikeres pályázás esetén az önkormányzatnak egy dinárjába sem kerül a teljes projektum.

Kishegyes önkormányzat a napenergiára alapozza az IPA-projektumot / Lakatos János felvétele

Kishegyes önkormányzat a napenergiára alapozza az IPA-projektumot / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere / Lakatos János felvétele