2024. április 30., kedd

ProChess a jövő bajnokaiért

Szegeden mutatkozott be a Zentai Sakk-klub és a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület közös IPA-programja

Sikeresen pályázott a Zentai Sakk-klub és a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programjának legutóbbi kiírásán. A több tízezer euró összértékű, másfél éves futamidejű közös projektum megvalósítása tulajdonképpen már (március óta) zajlik, a programsorozat hivatalos megnyítójára azonban most, május első napjaiban került sor.

A teljes nevén A sakksport és a fiatalok sakkoktatásának támogatása a Magyarország-Szerbia határtérségben, rövidített kódnevén ProChess című program Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában megtartott megnyitóünnepségén mindkét sakk-klub vezetői és tagjai szép számban megjelentek. Az impozáns környezetben a házigazda klub nevében Dr. Kozma József elnök köszöntötte a megjelenteket, aki üdvözlőbeszédében a sakk jellemformáló szerepét hangsúlyozta, valamint azt, hogy mindkét partner „óriási felelőssége, hogy élni is tudjon azzal a lehetőséggel, amelyet a projektumírók megteremtettek”. Az elnök beszédében utalt a szegedi nagy elődökre is, a klubnak nevet adó Maróczy Gézára és napjaink egyik legismertebb sakkozójára, Lékó Péterre: mindketten koruk kiemelkedő sakkegyéniségei közé tartoztak-tartoznak, és ez az örökség szintén arra kötelezi a projektum részvevőit, hogy ezekhez a nevekhez méltó programot valósítsanak meg.

A 18 hónapig tartó együttműködés főbb pontjait Kopasz Róbert szegedi programkoordinátor ismertette. A ProChess vezető partnere a szegedi sakk-klub, a projektpartner a zentai klub, a legfontosabb célok pedig a sakk népszerűsítése az érintett térségben, a sakk-oktatás és sakkversenyek szervezése, valamint a határon átnyúló sportkapcsolatok erősítése. Ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében mindkét térségben (Szegeden és Zentán) bevezetik a rendszeres, heti sakkoktatást öt-öt általános iskolában, ezenkívül sakkoktatást szerveznek a haladók részére, továbbá lesz 2-2 sakktábor is a fiatal tehetségek számára. A haladókkal nemzetközi mesteri minősítésű sakkozó foglalkozik majd, de az általános iskolákban is edzői tapasztalatokkal rendelkező sakkozók foglalkoznak a gyerekekkel.

A zentai partnerklub nevében Kókai Péter, a ProChess program szerbiai sajtófelelőse köszönte meg a vendéglátást és egyben a lehetőséget, hogy a klub részese lehet ennek a nemzetközi együttműködésnek, Szeles Csaba zentai programkoordinátor pedig a fiatalok sakkoktatásának jelenlegi vajdasági helyzetéről és lehetőségeiről tartott előadást. Hasonló tartalmú volt a következő felszólaló, Herpai József előadása – de természetesen dél-alföldi, csongrádi és szegedi vonatkozásban.

A program három fiatal és nagy lehetőségek előtt álló dél-alföldi sakktehetséggel, illetve a velük való beszélgetéssel zárult. A 15 éves Szajbély Zsigmond mesterjelölt, a 16 éves Csonka Balázs FIDE-mester és a 17 éves Tésik Csaba FIDE-mester sakkbéli terveikről és ambícióikról, a sakkhoz fűződő kapcsolatukról, felkészülési módszereikről és más kulisszatitkaikról „vallottak” a közönségnek.

Nagy öröm, még nagyobb kihívás, és óriási felelősség a Zentai Sakk-klub számára az, hogy részese lehet ennek a programnak, a felelősségünk pedig elsősorban abban nyilvánul meg, hogy most lehetőséget kaptunk arra, hogy a sakkot „kivigyük” az általános iskolákba, tehát ne csak a sakk-klub zárt falai között tanítsuk a gyerekeket erre a nemes sportra, hanem az ő „terepükön”, az iskolában. Sok múlhat ennek a programnak a sikerén, és nem csupán zentai vonatkozásban, hanem tágabb értelemben is, hisz más városok, más sakk-klubok is példát vehetnek majd rólunk. A zentai Stevan Sremac Általános Iskola vezetőségével már többször is tárgyaltunk erről, gyakorlatilag eldőlt, hogy szeptembertől kezdve mind az öt, Zenta község területén működő általános iskolában megkezdődik a heti sakkoktatás. Egyben felhívom a szülők figyelmét is arra, hogy bátran buzdítsák gyermekeiket a programban való részvételre, mert a sakk pozitív jellemformáló és képességfejlesztő hatása szakértők és pszichológusok által bizonyított tény: megkönnyíti a tanulást, a koncentrációképességet, önfegyelemre nevel. Természetesen ennek a másfél éves programsorozatnak több más fontos eleme is lesz, nem véletlen azonban, hogy épp az utánpótlás-nevelést szeretném hangsúlyozni, mert ennek, a fiatal sakktehetségek kinevelésének Zentán óriási hagyományai vannak. A már említett Stevan Sremac Általános Iskola csapata például idén megvédte tavaly megszerzett országos iskolabajnoki címét, ami azt jelenti, hogy két egymást követő évben a zentai általános iskolás sakkozók bizonyultak az ország legjobbjainak saját korcsoportjukban. Úgy is fogalmazhatnék tehát, hogy arra kérem a szülőket, tegyék lehetővé a számunkra, hogy az ő gyermekeikből is bajnokokat neveljünk – nyilatkozta a programmal kapcsolatban a Magyar Szónak Csáki Gáspár, a Zentai Sakk-klub elnöke.