2024. április 30., kedd
ÉV SPORTOLÓJA

Ivana újabb két titulusa

Azt követően, hogy a múlt héten Vajdaság legjobb sportolónője lett, Ivana Španović vb-bronzérmes távolugrónő még két szavazáson az első helyre került. A Szerbiai Olimpiai Bizottság őt kiáltotta ki az év szerbiai legjobbjának, és az újvidéki választáson a város legjobbja címet is kiérdemelte. Előbbi szavazáson a kézilabdázónők lettek az év csapata, a férfiak között a teniszező Novak Đoković, míg a férficsapatok között az Európa-bajnokságon bronzérmes röplabdázók végeztek az első helyen, utóbbi esetben Mihail Dudaš a legjobb férfi sportoló. Az utánpótláskorú sportolók mezőnyében az evezős Andrija Šljukić végzett az első helyen az OKS szavazásán, a legjobb edző a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Saša Bošković lett, míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság „Pierre de Coubertin, a sport mint az élet iskolája” nevet viselő díját Nataša Kovačević, a Győr kosárlabdázója kapta, aki pár hónapja a csapatával súlyos közlekedési balesetet szenvedett, s ennek következtében amputálni kellett az egyik lábát.

Választott a Sport című lap is, náluk Emir Bekrić gátfutó az év legjobbja Španović és Đoković előtt. Az Egyesült Államokban Serena Williamsé a pálma, Franciaországban Marion Bartoli és Tony Parker, Horvátországban pedig Sandra Perković diszkoszvetőnő és Nikša Dobud pólós az év legjobbjai.

Törökbecsén Surányi lett a legjobb

A törökbecsei sportszövetség szervezésében az idén is megválasztották az év legjobb sportolóit.

A Tisza-parti városban első alkalommal az év sportolója egy paralimpikon, Surányi László lett.

A fiatal sportlövő májusban a válogatott tagjaként a világkupáról egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza. Az októberi Európa-bajnokságon légfegyverrel világcsúcsot lőtt és aranyérmes lett, kisöbű puskával pedig a műfaj legjobbja, a svéd Jonas Jacobsson mögött második lett. Erről a versenyről is még egy érmet vihetett haza.

Surányi az ünnepségen elmondta: az idei valóban eddigi pályafutása legeredményesebb éve volt, és nagyon boldog, hogy ezt szülővárosa is díjazta. A kerekes székes sportoló az eredményeiért klubjának, edzőjének és a válogatott szövetségi kapitányának is köszönetet mondott.

Az elismerést Saša Šućurović törökbecsei polgármester és Zoran Mićović, a szerbiai paralimpiai bizottság elnöke adta át Surányinak.