2024. április 30., kedd

A színház mindent túlél

A szabadkai Népszínház akár még ősz előtt a Hadseregotthonba költözhet

Az elmúlt időszakban gyakran volt téma, hogy a szabadkai Népszínház áldatlan körülmények közt működik a Mladost csipkegyárban, míg előadásaikat a Jadran színpadon játsszák. Ez a probléma megoldódni látszik, miután Maglai Jenő, Szabadka polgármestere közölte a szabadkai Népszínház vezetőségével, hogy akár még ősz előtt a Korzón található Hadseregotthonba költözhetnek a társulatok. Ennek előnyeiről kérdeztük Ljubica Ristovskit, a szabadkai Népszínház igazgatóját, aki egyúttal értékelte az évadot és sikeres előadásaikról is szólt:

Ha minden tervszerűen alakul, a szabadkai Népszínház hamarosan a Hadseregotthonba költözhet  (Fotó: Molnár Edvárd)

Ha minden tervszerűen alakul, a szabadkai Népszínház hamarosan a Hadseregotthonba költözhet (Fotó: Molnár Edvárd)

– Nemrég látogatást tett nálunk Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, és azt mondta, minden jól halad ahhoz, hogy beköltözhessünk a Hadseregotthonba. Erre már a nyár folyamán, de legkésőbb szeptemberben sor kerülhet. Előtte persze szükség lesz felújításra. Ez nagy segítség lenne számunkra, hiszen van bent egy terem, amely alkalmas a kamara előadások játszására. Az ilyen jellegű produkcióknál ezentúl nem kellene külön nézőteret emelni a színpadra, ahogyan azt a Jadran színpad esetében tettük. Egy időben lehetne használni mindkét színpadot, így mindkét társulat egyszerre is játszhatna, két helyen. Az egy hónap valóban egy hónapot jelentene, nem 15 napot, mint eddig, és ezáltal repertoárunk is tartalmasabb lehetne. A Hadseregotthonban lenne próbaterem, helyet kapna minden műhelyünk, elférnének a jelmezek is, kivéve a díszletállományunkat, mert ahhoz nagyobb hely kell. A polgármester viszont azt mondta, hogy erre is találhatunk megoldást, egy másik helyen tárolhatnánk a díszleteinket. Az átköltözéssel szállítási költségeket spórolnánk meg és könnyebbé válna a kommunikáció. Eddig mindent járművekkel kellett oda-vissza szállítani, de a Hadseregotthon közel van a Jadran színpadhoz, így sok mindent akár kézben is elvihetünk egyik helyszínről a másikra. Nem mondom, hogy a csipkegyár nagyon messze van, de annak érezzük, amikor sürget az idő. Az átköltözés tehát minden szempontból megkönnyítené a működésünket. Legjobban a kamarateremnek örülünk, a két társulat összesen nyolc bemutatót tart egy évadban, egy színpad pedig nem elég, mert az előadásaink nincsenek elégszer játszva. Mindenképpen először alaposan meg kell néznünk a helyiségeket, szakemberekkel konzultálni, hogy mit hova helyezhetnénk el. Amikor a Hadseregotthonban jártam, ott még nem volt se áram, se víz, se fűtés. Minden bizonnyal ez az első, amit meg kell oldani. Reméljük, hogy minden rendben lesz. Mi mindig reménykedünk, most épp abban, hogy az új évadot az új helyszínen kezdhetjük – hallottuk Ljubica Ristovskitól, aki értékelte az évadot és sikeres előadásaikról is szólt.

– Minden szempontból nagyon nehéz és feszült évadon vagyunk túl, pénzügyileg is, és a Magyar Társulatban történt változások miatt is. A színház azonban túlél minden újdonságot. Amikor megjelent a film, majd a számítógépek, sokan jósolták, hogy a színháznak nincs esélye és végérvényesen megszűnik. A színház viszont még mindig létezik és virul. Mi is túlélők vagyunk. A nehézségek ellenére ugyanakkor azt is mondhatom, hogy sikeres is volt az évad. Előadásaink sok jelentős díjat kaptak, főleg az Urbán András rendezésében készült Koštana, amelynek a szarajevói MESS nemzetközi fesztiválon négy díjat ítéltek oda, köztük a nagydíjat és a színészi díjat. Szabadka legutóbb a hetvenes években, tehát még a múlt évszázadban vett részt ezen a megmérettetésen. A brčkói színházfesztiválon is a Koštana lett a legjobb előadás, a Sterija Játékokon is négy díjat kapott. Elégedett vagyok az előadásokkal. Azzal is, hogy Gyarmati Kata művészeti vezetésével új lappal indult a Magyar Társulat. Gyarmati Kata már startban nyitottságot mutatott arra, hogy a két társulatunk együttműködjön. Olivera Đorđević, a szerb társulat művészeti vezetője rendezte a Nyolc nő című előadást, amely legtöbbet tájolt Vajdaságban. Köszönve az MNT támogatásának, 17 vendégszereplést bonyolítottunk le. Más előadásokat is bemutattunk a környező településeken, a Vajdasági lakodalmat és az (Egy)mással című produkciót is, de legtöbbször a Nyolc nőt játszottuk. Érdekes és remélem nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb évad elé nézünk, amikor mindenki arra összpontosíthat, amiért itt vagyunk, a színházra és az előadásokra – mondta Ljubica Ristovski.