2024. április 27., szombat

Észak-Bácska kincsei

A Szabadkai Városi Múzeumban A természet és az ember címmel állandó kiállítás várja az érdeklődőket

A Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztályának gyűjteménye már 1892-től, a Közkönyvtáregylet (később Közkönyvtár- és Múzeum Egylet) megalakulása óta létezik. Eleinte elsősorban a város lakóinak ajándékai, illetve olyan tárgyak alkották a gyűjteményt, melyek kiállítás céljából kerültek a múzeumhoz.
A természettudományi gyűjtemény ma már több mint 5000 tárgyból áll, melyek öt nagyobb egységbe sorolhatók: paleontológiai, ásvány- és kőzettani-, állattani-, növénytani-, valamint történeti embertani gyűjtemény.
Az állattani gyűjtemény tárgyai két nagyobb csoportba tartoznak: többségük Szabadka környékének állatvilágát mutatja be, míg kisebb részük az Európán kívüli vadásztrófeák gyűjteményét alkotja. A múzeum több mint 2000 példányt tartalmazó növénytani gyűjteménye a Természettudományi Osztály legnagyobb egysége. A botanikai gyűjtemény legnagyobb egysége dr. Sturc Béla, a neves szabadkai botanikus herbáriuma (1914–1994), mely több mint 1000 példányból áll: 594 fajt, és ezek alfajait, illetve változatait tartalmazza. Sturc Béla tanárként is tevékenykedett, de fontos kutatója volt vidékünknek. Nevéhez fűződik a Szabadka környéki növényvilág feltérképezése is. Nyugdíjba vonulása után a kutatásnak szentelte életét, így megismerte, illetve meg is ismertette a Szabadka–Horgosi-homokpuszta növényvilágát az emberekkel, ugyanis kutatásai eredményéből egy könyv is született. Ugyanakkor a kutatása során gyűjtött növényekből alkotta meg herbáriumát is, amelyet a múzeumnak adományozott 1988-ban, és amely történeti betekintést is nyújt az egykori növényvilágunkba. Egyébként Sturc Béla, a neves szabadkai botanikus születésének 110. évfordulója alkalmából is készül egy kamarakiállítás.
A Természettudományi Osztály gyűjteményében a legnagyobb arányban avarkori lelőhelyekről származó anyag található, de jelentős mennyiségű az Árpád-kori és késő középkori csontanyag is.
A Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztályának A természet és az ember című természettudományi tárlata 2019-ben született meg. Elsősorban Észak-Bácska természeti értékeit, azok változatosságát, szépségét, illetve veszélyeztetettségét ismerteti. A tárlat emellett kitér a mai, számunkra ismert élővilág kialakulásához vezető tényezők ismertetésére is. Mindezek miatt a kiállítás több, egymással szoros kapcsolatban álló tematikus egységből áll. Az Észak-Bácska jellegzetes élőhelyei című szakasz diorámái vidékünk löszös, szikes, vizes és homokos élőhelyeinek növény- és állatvilágát mutatja be. Ezzel szemben helyezték el az Egy pillantás a múltba című részt, melyben egyrészt utolsó glaciálisban (jégkorszakban) zajló geológiai és klimatikus folyamatokra, másrészt pedig a különböző régészeti korszakokban itt élt emberek hatására utalnak. Külön szekció foglalkozik a természeti értékeinket veszélyeztető jelenkori emberi tevékenységekkel, és a természetvédelem kérdéseivel, ugyanakkor megpróbál megoldásokat is felmutatni: mit tehet az egyén és mit a társadalom (kormányzat, nemzetközi szervezetek) a Föld élővilágának megmentése érdekében. Mindezek mellett a Természettudományi Osztály gyűjteményének ritkaságszámba menő kincseit, a múzeum környezetünk megismerésében betöltött szerepét és a gyűjteménykezelői munka világát is bemutatja, betekintést nyújt a gyűjteménykezelői szakma rejtelmeibe, illetve válogatást mutat be a természettudományi osztály ritkán látott kincseiből is.
Kajdocsi Lovász Gabriella, a Szabadkai Városi Múzeum főmuzeológusa, biológus-antropológusa 2006 óta dolgozik az intézményben. Mint mondta, munkája nagyon színes és változatos. Kollégáival gyűjteményeket gyarapítanak, amit tudományos módszerekkel fel is dolgoznak. Terepre járnak, leltározással foglalkoznak, gondozzák a tárgyaikat és kutatómunkát végeznek. Ezen munka eredményeként születnek meg végül a kiállítások, ahol csupán a múzeumban őrzött tárgyak töredékét láthatja a nagyközönség.
– A természet és az ember című természettudományi tárlat keretein belül különböző típusú múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartunk óvodás és általános iskolás gyermekek számára. Eddig négy témát dolgoztunk fel – Jégkorszaki óriások – foglalkozás az utolsó glaciális európai megafaunájáról, Ismerd meg a fáinkat – foglalkozás Szabadka utcáinak fáiról és felismerésükről, Mi zümmög itt? – foglalkozás a beporzó rovarokról, Madarak – a modern dinoszauruszok – foglalkozás a madarak evolúciójáról –, azonban ha igény mutatkozik rá, kitalálunk újakat is – emelte ki Kajdocsi Lovász Gabriella.
E múzeumpedagógiai programjaik célja, hogy az érdeklődőknek kötetlen környezetben élményszerű tanulást biztosítsanak, játékos, szórakoztató formában. A rendezvények során az intézményben dolgozók lehetővé teszik, hogy a résztvevők felfedezzenek, vizsgálódhassanak, tapasztalatokat szerezzenek, és mindezeket autentikus, valódi tárgyakon keresztül tehetik, többféle érzékszerv használatával.
– Ha ellátogatnak hozzánk a gyermekek, igyekszünk interaktívan és érthetően magyarázni, de fontos az is, hogy érdekesen mutassuk be a különböző tárgyakat is. A diákokat próbáljuk rávezetni arra is, hogy a kérdéseinkre saját maguk találják ki a válaszokat. Legtöbbször az a legnagyobb élményük, ha megfoghatnak, vagy megtapogathatnak egy-egy tárgyat, például a jégkorszaki óriásoknál a kövületeket, egy mamutfogat, agyardarabot. Az óvodások esetében pedig a foglalkozásokat valamilyen kreatív foglalkozással zárjuk – hangsúlyozta beszélgetőtársunk, majd hozzátette, gyermekfüggő, hogy kinek mi ragadja meg a figyelmét a tárlatvezetések során.
– Ahhoz, hogy a gyerekek kötődni tudjanak a szülőföldjükhöz, kultúrájukhoz, természeti értékeikhez, meg kell ismerniük a saját környezetüket, a környezetük múltját, az elődeink életét. Erre nagyon jó terep a múzeum, ahol a változatos témák tudományos igénnyel vannak feldolgozva, megbízható forrásnak tekinthetők, így egy jó kiinduló alapot adnak mindenki, legfőképp a gyerekek számára.
A kiállítás már a virtuális térben is megtekinthető, melynek segítségével az érdeklődők otthonról is bebarangolhatják a kiállítóteret és megismerkedhetnek Észak-Bácska természeti értékeivel.
A Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztálya nemrégiben fotópályázatot is hirdetett Szabadka madárvilága címmel. A pályázatra beérkező legjobb fotókból válogatást fognak bemutatni a készülő Szabadka madárvilága ‒ madarak urbánus környezetben című időszaki tárlaton. A pályázat időtartama november 1-éig tart. Ennek feltételeit és szabályait a múzeum honlapján, illetve külön Facebook- és Instagram-oldalakon is közzétették.

Nyitókép: A Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztálya gyűjteményének egy része / Kajdocsi Lovász Gabriella felvételei