2024. április 30., kedd

Helyzetbe hozni a kortárs képzőművészetet

Menesi Attila

Menesi Attila

Harmincadik kurzusát tartja Újvidéken a magyarországi független képzőművészeti tanszék, vagyis a f***k, melynek ingyenes előadásai a kortárs képzőművészet különböző területeit kívánják befogadhatóbbá tenni a nem művészeti képzésekben résztvevő hallgatók számára. A f***k, amelynek célkitűzései között az is szerepel, hogy az interdiszciplinaritás által újfajta nyilvánosságot teremtsen a képzőművészet számára, a 2013/14-es tanév óta felsőoktatási intézményekben tart többnapos kurzusokat, és az anyagországi felsőoktatási intézményeken kívül bemutatkozott már Szabadkán, Kolozsvárott és Nyitrán, tevékenységét pedig szeretné kiterjeszteni az egykori keleti blokk országaira is. Pénteken a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék Kontaktzóna című sorozatának vendégeként a projekt vezetője, Menesi Attila arról beszélt, hogyan változott meg az utóbbi években a magyarországi kortárs kultúra, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy manapság ezt kultúrát nem feltétlenül galériákban vagy múzeumokban kell keresnünk, mert könnyen megeshet, hogy az utcán jön velünk szembe.

– Azt gondoljuk, a kortárs kultúra, a kortárs képzőművészet igazából a fiatalokat szeretné leginkább megszólítani, a kortársaikat. Ebben nagyon nagy oktatási hiányok vannak az elmúlt évtizedekben, és ezt igyekszünk valamilyen módon helyzetbe hozni. A kurzusaink nyitottak, mindig várjuk az egyetemeken kívülről érkezőket is, helyi kulturális aktivistákat, bárkit, aki kíváncsi a kortárs kultúrára – mondta a képzőművész, aki a független képzőművészeti tanszék tevékenységét bemutató előadásában érintette Újvidék és Vajdaság számos, témába vágó vonatkozását is.

A független képzőművészeti tanszék eddig mintegy 75 művészt, művészeti szakembert vont be tevékenységébe, a kétnapos újvidéki kurzuson pedig Ádám Anna vizuális és performanszművész, Kürti Emese művészettörténész, kutató és Szimán György médiaművész mutatkoznak be.

A pénteki nap folyamán Kürti Emese beszélt Ladik Katalin és a magyarországi neoavantgárd művészet kapcsolatáról, Szimán György performansz-előadásán pedig egy kommentált videojátékban vehettek részt az érdeklődők. Ma, szombaton 10 órától a VMFK Tudósklubjában Ádám Anna tart performansz-workshopot, ahol a kertépítés folyamán különböző személyes narratívákat jelenítenek meg a résztvevők.