2024. április 30., kedd

Több nézőt fogadhassanak a színházak, mozik

Maja Gojković művelődési miniszter ma javasolni fogja járványügyi intézkedések enyhítését – Ki fogják írni a Nemzeti kulturális fővárosról szóló pályázatot

A művelődési minisztérium elmúlt száz napban elért eredményeiről és a jövőbeli tervekről is beszélt Maja Gojković miniszterelnök-helyettes és művelődési miniszter a hétfői online sajtótájékoztatón, amelyet a szerb kormány első száz napja alkalmából tartottak. A tárcavezető bejelentette: a válságstáb következő ülésén javasolni fogja, hogy engedjék meg a színházak és a mozik nagyobb nézőszámmal való működését. Egyebek mellett arról is beszámolt, hogy márciusban a parlament elé kerül a múzeumok tevékenységére vonatkozó törvényjavaslat. A művelődési miniszter a következőképp értékelte az elmúlt időszakot:

– Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt száz nap során a művelődési minisztérium sok mindenbe belekezdett, és ez alatt a rövid idő alatt több mindent meg is valósított. A koronavírus-járvány súlyos gondokat okoz világszerte. Kétségtelen, hogy az emberi életek a járvány legnagyobb veszteségei. Ugyanúgy a gazdaság is megsínylette az elmúlt egy évet. A kultúra az egyik legnagyobb vesztese a vírusnak, hiszen a járványügyi intézkedések miatt az egész világon bezártak a színházak, a múzeumok, a galériák, a mozik…

Jelentős lépésként könyvelhetjük el, hogy a művelődési miniszter is a szerbiai válságstáb tagjává vált, és ezzel elérjük azt, hogy a lazítsanak a kulturális intézményekre vonatkozó szigorításokon, járványügyi intézkedéseken. Ilyen a színházak, a mozik és a kulturális intézmények munkaideje, amelyet sikerült áttenni a koraesti órákra. A válságstáb keddi ülésén javaslatot fogok tenni azzal kapcsolatban, hogy enyhítsék a kulturális intézményekre – tehát a színházakra és a mozikra – vonatkozó szigorítást, és engedjék meg, hogy azok nagyobb nézőszámmal működjenek. Remélem, hogy a válságstáb szakértői és a politikai része is pozitívan fogadja majd a javaslatomat – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Maja Gojković. Mint hozzáfűzte, művelődési miniszterként sikerült elérnie, hogy a védőoltás felvételénél elsőbbséget élvezzenek azok a művészek, akik színpadi művészettel foglalkoznak, illetve azok is, akik zárt helyen dolgoznak, alkotnak.

A kormány működésének első heteiben együttműködési szerződést írtak alá a főbb szakszervezetek képviselőivel. Emellett sor került a kollektív szerződések kiegészítésére és módosítására is annak érdekében, hogy százszázalékos jövedelmet biztosítsanak a kulturális intézményekben dolgozóknak. A tárcavezető azt is kifejtette, hogy hogy a 2025-ig szóló kulturális stratégia húsz pontja között van a kultúrára fordított költségvetés növelése, a régió kulturális központjainak megnyitása és a regionális kapcsolatok megerősítése, a kulturális örökség és a kortárs alkotóművészet egységesítése, a szabad foglalkozású művészek státuszának megoldása, továbbá definiálni, melyek a köztársasági jelentőségű kulturális intézmények. Maja Gojković a minisztérium költségvetésével és a kultúra területére vonatkozó törvénnyel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

– A művelődési minisztérium egyik fontos eredménye, hogy rövid idő alatt sikerült elérni, hogy a kultúrára fordított pénzeszközök a GDP 0,78 százaléka helyett 0,97 százalékot tegyenek ki. Tehát az idén az állami költségvetésből összesen 1,1 százalékot fordítanak a kulturális és az információs szektorra. Ha reformot, korszerűsítést, jelentős projekteket, programokat szeretnénk a kultúra területén, és el szeretnénk jutni Európa szintjére, akkor az alapoknál kell kezdenünk az újításokat. Ahhoz, hogy előrelépések történjenek, új törvények, előírások kellenek. Befejeződtek a múzeumok tevékenységéről szóló törvénytervezet nyilvános vitái. Fontos e jogszabály meghozatala, ugyanis, még mindig az 1994-ben meghozott törvény van érvényben, amely a kulturális örökségre vonatkozik, nem pedig a múzeumok tevékenységére. Márciusban a parlament elé visszük a múzeumi tevékenységre vonatkozó törvényjavaslatot. Kidolgoztuk a kulturális felügyelőségről szóló törvény tervezetét. Erre is első alkalommal került sor, és véleményem szerint nagy szükség van rá. Emellett megkezdtük a kultúráról szóló törvény kiegészítéséről és módosításáról szóló nyilvános vitákat is – mondta el Maja Gojković.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy 1,1 milliárd dinárra növelték a filmek és a sorozatok készítésére fordított támogatásokat, amelyeket a Szerbiai Filmközpont kezel. Az idén 700 millió dinár értékben térülnek vissza ezek a pénzeszközök. A tárcavezető egyebek mellett arról is beszélt, hogy szükség van kultúra decentralizációjára az ország területén. A művelődési miniszter ezt is fontos feladatának tekinti, hiszen nemcsak a nagyobb városokban, Belgrádban és Újvidéken folyik kulturális élet, hanem máshol is. Maja Gojković bejelentette, hogy ki fogják írni a Nemzeti kulturális fővárosról szóló pályázatot, amelyre Belgrádon és Újvidéken kívül bármelyik szerbiai város jelentkezhet. A sajtótájékoztatón Danijela Vanušić és Radovan Jokić művelődési segédminiszterek is jelen voltak.