2024. május 13., hétfő

Európa-szerte díjazott előadások a Synergy fesztiválon

A nyelvi kisebbségi színházak IV. nemzetközi fesztiválján összesen hat színházi társulat hét produkciót mutat be

Hétfőn kezdődik a nemzetközi Synergy Fesztivál az Újvidéki Színházban. Németországból, Romániából, Magyarországról, Horvátországból és Szerbiából érkező társulatok produkcióit tekintheti meg a közönség december 6-ától 12-éig.

A fesztivált – amelynek házigazdája és szervezője az Újvidéki Színház – hétfőn 20 órakor a Romániából érkező nagyváradi Szigligeti Színház nyitja meg A tigris című magyar nyelvű produkcióval.

A nyelvi kisebbségi színházak IV. nemzetközi fesztiválján összesen hat színházi társulat hét produkciót mutat be. Kedden az Álom Milenáról című előadást láthatja a közönség a belgrádi Artista művészei előadásában. A mülheimi Teather An der Ruhr Maluba szír színészekből álló társulata 8-án a Tiszta formalitás, 10-én pedig a Danton visszatérése c. színdarabot játssza. Kilencedikén a bukaresti Állami Zsidó Színház társulata az Einstein árulása, 11-én a budapesti Amfiteatar görög színészekből álló alkotói pedig az Ödipusz király c. produkcióját mutatják be a közönségnek. A fesztivált 12-én a varazsdi Horvát Népszínház társulatának a Pazi na prazninu c. színdarabja zárja. Minden előadás 20 órakor kezdődik. A programot színesítő Kal Rock ’N’ Roma együttes fellépésére pedig a zárónapon kerül sor 22 órai kezdettel.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, a rendezvény előtti napokban való látogatásunk alkalmával hangsúlyozta: a Synergy olyan fesztiválként jött létre, amelyen hivatásos színházi társulatok vesznek részt,  az adott ország kisebbségi közösségének nyelvén játszva hiteles művészi kifejezésmódot teremtenek. A rendezvény koncepciója azonban idővel bővült, olyan produkciókat is szívesen látnak a Synergy műsorán, amelyek bizonyos kisebbségi kérdésekkel foglalkoznak, bár nem kisebbségi színházak adják elő ezeket.

Venczel igazgató elmondta, a Synergy fesztivál projektumként része volt Újvidék 2022-es Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány pályázatának, amelyet a székváros megnyert. A fesztivál hozzájárul azoknak az értékeknek a népszerűsítéséhez, amelyeket a többnemzetiségű, nyitott környezetű város hagyományosan ápol. 

– Valóság és látomás lett a fesztivál szlogenje – a járvány és a járvánnyal járó minden nehézség, a nagyon bizonytalan idő miatt. Egyre több olyan jelenség van a minket körülvevő világban, és a saját hétköznapi világunkban is olyan jelenségek vannak, amelyekről nem tudjuk, hogy valóságos történet, történés vagy valamiféle látomás. A másik értékrendbeli támaszunk a fesztivál központi emblémája, a különböző színekből összeállítható Rubik-kocka, amelyet, ha ügyesen, türelmesen forgatunk, minden oldalára ki tudunk egy színt állítani. Hogyan lehetséges  különböző színekből, ha összeállítjuk őket, egyszínű felületeket képezni? A mi fesztiválunk pontosan ezt fogja tükrözni, hogy a különbözőségek tulajdonképpen mennyire azonosak.

A nehezen kifürkészhető időszak dacára, úgy gondolom, az idén nagyon magas színvonalú fesztivál valósul meg, olyan színvonalas együttesek érkeznek magas színvonalú produkciókkal, amelyek már más fesztiválokon, különböző színházi találkozókon rangos díjakat szereztek.

A fesztiválunkat nyitó magyar nyelvű előadás is hűen tükrözi a szlogenünket. Egy valós történeten alapszik a darab. A szebeni állatkertből kiszabadult a tigris, és pár napig kóborolt a városban. S meglátjuk, hogy ez az állat látványa kiben mit váltott ki. A magasabb rendű üzenet megfogalmazásával egy igazán szórakoztató és nagyon elgondolkodtató előadás kerekedett.

A Milena álma c. előadás pedig Milena Barilli festőnő sortörténete. A szerb anya és olasz apa lánya egész pályafutását, életét Nyugat-Európában és Amerikában töltötte. A hazája iránt nagyon elidegenedett nyugati világba vágyakozik.

A mülhelmi Teather An der Ruhr társulata méltán világszínház, két előadással szerepel a fesztiválunkon. Érett korú és tapasztalatú szíriai művészek arab és német nyelven alakítják a szerepeiket. Sorstörténetet mutatnak be a nyolcvanas évek elejéről. Az előadásnak egyik szegmense éppen azt sikoltja ki a világnak, hogy ami Közel-Kelet, Szíria és Európa relációján történik, már a nyolcvanas években így volt. Felvetődik a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy a történelem kereke vagy nem forog egyáltalán, vagy talán valamilyen rettenetes lassúsággal forog – mondta Venczel Valentin egy kis betekintést adva a fesztivál első napjainak előadásaiba. A többi produkcióról is elmondható: a maguk nemében provokatív, érdekes előadások.

Újdonság, hogy az idei rendezvényre a belépőjegy ára önkéntes összeg, a nézők az adománydobozba tehetik. Az így összegyűlt adományokat az újvidéki Milan Petrović Általános és Középiskola fogyatékkal élő tanulói számára juttatja el a fesztiválszervező Újvidéki Színház. Az előcsarnokban e diákok a közönségnek bazárt rendeznek, amelyen a saját alkotásaikat árusítják.

Kedden 11 órakor a Matica srpska Galéria termében sor kerül a Kisebbségi Színházak Nemzetközi Szövetségének ülésére, amelynek célja a kisebbségi színházak és művészek „hálózatba szervezése” a világ minden tájáról.