2024. április 29., hétfő

Ma is az utcán hever a téma?

A 27. Podolszki József publicisztikai pályázat díjazottjai voltak a vendégei a Szekeres László Alapítvány Csütörtök esték programsorozatának

Hogyan viszonyulunk a sajtóhoz és a sajtóműfajokhoz? Mit olvas az újságíró? Honnan és miből meríti az ötleteket? Milyen szerepet tölt be a kisebbségi újságírás a vajdasági magyarság körében? – egyebek közt ilyen és ehhez hasonló kérdésekre reflektáltak a 27. Podolszki József Publicisztikai Pályázat díjazottjai a Szekeres László Alapítvány Csütörtök esték programsorozatának rendezvényén.

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Fiókkönyvtár által meghirdetett publicisztikai pályázaton az érdeklődők eddig még sehol, semmilyen formában nem publikált írásokkal, interjúval, jegyzettel, glosszával, tárcával és karcolattal pályázhattak. A zsűri a beküldött művek közül Dévity Tamásnak, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium harmadik osztályos tanulójának a munkáját ítélte a legjobbnak. Interjúja az Engem a tanítványaim motiválnak címet viseli.

A második helyet A változást hozó szenvedély című interjújáért Gruik Zsuzsa, lapunk újságírója érdemelte ki. Harmadik helyezett lett az Amikor a tartóoszlop megtörik című interjújával Kállai Göblös Nikoletta, lapunk újságírója, Dobó Engi Florinda, a Pannon RTV szerkesztő-riportere Az őrület határa című jegyzetéért pedig különdíjban részesült. 

A vendégekkel L. Móger Tímea költő, újságíró, a zombori Herceg János Magyar Művelődési Központ munkatársa beszélgetett olyan témákról, mint hogy milyen út vezetett addig, hogy jelentkezzenek a pályázatra, milyen motivációból írták meg a publicisztikát, miről szól a munkájuk, valamint milyen tapasztalatokat vontak le a pályaművek megírása után.

Dobó Engi Florinda jegyzete a gyermekvállalásról, azaz az ezzel kapcsolatos előítéletekről, elvárásokról, általánosításokról szól. Kállai Göblös Nikoletta írása személyes tapasztalatból született. Interjúalanyával többek között arra keresték a választ, hogy ma, ebben a rohanó világban milyen szerepük van az édesanyáknak, illetve beszéltek az édesanyák elvesztésének feldolgozásáról is.

Gruik Zsuzsa interjúját Tomić Edinával, a Zentai Baba–Mama Klub elnökével, szoptatási tanácsadóval készítette, Dévity Tamás pedig aktuális kérdésekről, egyebek mellett a Z generációról, a tanári pálya negatív és pozitív élményeiről, a pedagógusok megbecsüléséről írt.

A rendezvény második felében olyan témák is szóba kerültek, amelyek a kisebbségi média és a vajdasági magyar újságírók szerepét helyezték fókuszba. Továbbá a vendégek kitértek még a minőségi írások fontosságára, a megfelelő információközvetítésre, valamint a média hatalmára is. 

Nyitókép: Balról jobbra Kállai Göblös Nikoletta, Gruik Zsuzsa, Dévity Tamás, Dobó Engi Florinda, L. Móger Tímea (Fotó: Dér Dianna)