2024. április 30., kedd

Amire büszkék lehetünk…

A kisebbségek gyorsítani tudják Szerbia uniós integrációját – A szlovákiai parlament tagjait fogadta Pásztor István

– A szlovák nemzeti közösség, melynek legnagyobb része Vajdaság területén él, tiszteletben tartott közösségnek számít, mely a többi itt élő nemzetiséggel együtt jelentős hatással van mindarra, amire Vajdaság rendkívül büszke lehet: többnemzetiségű, multikulturális és több vallású jellegére – jelentette ki a szlovákiai parlament delegációjával folytatott pénteki megbeszélése során Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

A szlovák képviselőházat annak oktatásügyi, tudományos és ifjúságügyi, valamint művelődési és tájékoztatási bizottságának tagjai képviselték az újvidéki látogatás alkalmával. A megbeszélésen jelen volt Dagmar Repčeková, Szlovákia belgrádi nagykövete is.

Pásztor megköszönte a szlovák képviselőknek az ország uniós integrációja irányában tett segítségét. A különböző nemzeti közösségek az integráció motorjának számítanak, állapította meg, s tájékoztatta vendégeit azokról a lépésekről, melyeket Szerbia a 23. tárgyalási fejezet kapcsán foganatosított, s ismertette a kisebbségi cselekvési terv részleteit is, melynek létrehozása előfeltételét jelentette e tárgyalási fejezet megnyitásának.