2024. április 19., péntek

Milyen gyakran mennek betegszabadságra a munkavállalók Európában?

Egyre gyakrabban mennek betegszabadságra a munkavállalók az európai országokban, Németországban megnőtt ezeknek a foglalkoztatottaknak a száma, írja a 021.rs hírportál az euronews.rs összefoglalója alapján.

Miután az ország gazdaságát „Európa betegének” titulálták, egy új tanulmány szerint a polgárok egészsége valóban jelentős szerepet játszik Németország gyenge teljesítményében. A Bloomberg szerint Európa legnagyobb gazdaságának bruttó hazai terméke tavaly 0,5 százalékkal nőtt volna, ha nem lett volna hiányzás a dolgozók egészségi állapota miatt. A 2023-ban betegszabadságra menők száma meghaladta a járvány idején mért értéket – derül ki a VFA, a gyógyszeripari cégek állami szövetségének elemzéséből. Körülbelül 26 milliárd euró (28,2 milliárd dollár) reáljövedelem veszett el az alkalmazottak betegsége miatt, ami a teljes termelés mintegy 0,8 százalékának felel meg – írták Klaus Michelsen és Simon Juncker közgazdászok a pénteken közzétett jelentésükben. A német gazdasági tevékenység ugyanis 2023-ban 0,3 százalékkal csökkent, ami a 2009-es és 2020-as pénzügyi válságot nem számítva az elmúlt két évtized legrosszabb teljesítménye.

Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet, ugyanis a britek az elmúlt időszakban több napot mennek betegszabadságra, mint az elmúlt tíz évben. 2022 végén Franciaországban (14,9 százalék), Finnországban (14,8 százalék), Svédországban (14,7 százalék), Dániában (13,6 százalék), Észtországban (13,2 százalék) és Hollandiában (12,4 százalék) a legmagasabb arányban hiányoztak a munkahelyükről az alkalmazottak betegszabadság miatt. A legkevésbé Romániában (2,5 százalék), Bulgáriában (2,9 százalék), Görögországban (4,9 százalék), Lengyelországban (5,8 százalék) és Szerbiában (5,9 százalék) maradnak ki a munkavállalók a munkából.

Ugyanakkor az EU-ban lényegesen magasabb a munkahelytől való távolmaradások aránya a nőknél (12,1 százalék), mint a férfiaknál (7,8 százalék).

Nyitókép: Pixabay