2024. április 30., kedd

Még egy lépés Vajdaság „mosolya” felé

Újabb részletek a hat vajdasági községen át vezető közút építése kapcsán

Miután lezárult a Vajdaságot nyugat–keleti irányban átszelő gyorsforgalmi út kiépítésére vonatkozó területrendezési tervezet közszemléje, a dokumentumot átadták Vajdaság AT Képviselőházának. Mint már korábban közölték, a terv szerint a két határátkelőt, a Magyarország felé vezető nyugat-bácskai Béreget (Bački breget) és a román határon levő észak-bánáti Nákófalvát (Nakovót) köti majd össze a 175 kilométer hosszú gyorsforgalmi út, melynek építése a közeljövőben kezdődik. A két végpont között hat község, Zombor, Kúla, Verbász, Óbecse, Törökbecse és Nagykikinda területén át vezet majd az út.

A projektum óbecsei részére vonatkozóan Daniela Doroslovački, a községi közigazgatási hivatal városrendezési, építészeti, kommunális és közlekedési osztályának vezetője elmondta, hogy tervben van a földek kisajátítása, a parcellák listáját közzéteszik majd Óbecse község honlapján. „A gyorsforgalmi út Radičević és az óbecsei ipari övezet egy része mellett halad majd el, és ki kell emelnem, hogy Radičević területén a terv szerint egyetlen lakóházat sem kell emiatt lebontani. A most meglevő állami út melletti parcellák az ún. védelmi övezet része lesznek. Az útépítés miatt Vajdaság egész területén mindössze két víkendházat kell lebontani, az egyik a mi területünkön, a Bácsföldvári út (Gradištanski put) mellett van, ahol felüljárót terveznek építeni” – mondta Doroslovački. A tervezet tartalmazza a gyorsforgalmi út melletti állami utak felújítását, valamint a bekötőutak, a felüljárók és a körforgalmi csomópontok építését is.

A Béreg–Nákófalva út építésének kezdetét erre az évre jelentette be nemrégiben Goran Vesić szakminiszter, közelebbi időpont még nem ismeretes.