2024. április 19., péntek

Ünnepel Csantavér

Az ünnepi műsorok, kiállítások, sportrendezvények mellett gyalogtúrára, főzőversenyre és gyermekfoglalkozásokra is számíthatnak az érdeklődők

Az idei évben is gazdag és színes programokkal várják a látogatókat a csantavéri falunapi rendezvényekre. Az ünnepség nyitóeseményére tegnap este került sor a színházteremben, ahol Hagyományőrző estet tartottak a Kobzart Polgárok Egyesülete szervezésében.

A Mendicus tamburásai a tavalyi falunapon (Fotó: Benedek Miklós archív felvétele)

A Mendicus tamburásai a tavalyi falunapon (Fotó: Benedek Miklós archív felvétele)

Csütörtökön 18 órai kezdettel Sokszínű népművészet címmel tart évzáró rendezvényt a Kobzart Polgárok Egyesülete és a Hunyadi János Általános Iskola, aminek során az intézmény kiemelkedő tanulóinak a fellépésére kerül sor. Az évzárón az iskola kórusának előadása mellett számítani lehet még versmondásra, színielőadásra, prózamondásra és népies dalok felcsendülésére is. Pénteken 18 órakor a Hunyadi János Általános Iskola tanévzáró eseményét rendezik meg a színházteremben, amit 19 órakor kézimunka kiállítás követ a Bartók Béla Művelődési Egyesületben, ahol megtekinthetők a csantavéri Gyöngyvirág kézimunkacsoport és a Viktória foltvarró kör, valamint a zentagunarasi Csipkerózsa kézimunkacsoport munkái. Az estet ünnepi műsorral is színesítik, aminek során fellép a Rügyecskék elnevezésű néptánccsoport, Barkóci Fanni és Gyólai Fanni mesemondók, továbbá Bozsik Violetta szavalással, Bakos Árpád és Bakos Réka pedig népzenékkel kedveskedik az odalátogatóknak. Mindezek mellett megemlékezést tartanak az idén 25 éves Csantavéri Újságról Nikolić Anton, az újság szerkesztője és Szedlár Rudolf helytörténész közreműködésével.

Szombaton reggel 8 órától gyalogtúrára indulhatnak a séta kedvelői. A gyülekező 7.30-kor lesz a helyi közösség udvarában. Az Új-Szigeten (Cooltour Sziget) 9 órakor kezdődik a sportrendezvény (röplabda), 11 órától pedig a zúzapörköltfőző verseny. Ezzel párhuzamosan 13 óráig gyermekfoglakozásokat is tartanak, majd 15-től 16 óráig arcfestéssel is kedveskednek az érdeklődőknek. 16 órakor bemutatót tart a csantavéri tűzoltó egyesület, amit 16.30-kor a bográcsosfőző verseny eredményhirdetése követ. A jó hangulatról 11 órától a Claudia Exclusive Bend, 15-től 20 óráig pedig a csantavéri Pirosingesek gondoskodnak.

Vasárnap 11-től ünnepi műsort szerveznek a falu központjában, ahol a Hunyadi János Általános Iskola diákjaitól verseket és meséket hallhatnak a jelenlevők, majd a Mendicus Művészeti Központ néptáncosai és tamburásai mellett a Flamenco táncklub mazsorett gyermekcsoportja is fellép. A vasárnapi programot 12 órakor a sportrendezvény (kisfoci) zárja, amit a sportpályán rendeznek meg. Június 13-án, kedden 10 órakor pedig ünnepi szentmisét tartanak Páduai Szent Antal napja alkalmából.

Nyitókép: A Mendicus tamburásai a tavalyi falunapon (Fotó: Benedek Miklós archív felvétele)