2024. április 18., csütörtök

Maximális pontszámmal ismét elsők

Sikeres kamarazenészek az újvidéki Isidor Bajić zeneiskolából

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Újvidéken az Isidor Bajić nevét viselő komolyzenei fesztivált, május 12-e és 29-e között. Az általános iskolás és középiskolás diákok öt kategóriában mérettették meg magukat, ezen belül különböző korcsoportokba osztották őket. Előzőleg már márciusban megtartották a fesztiválhoz tartozó zeneelméleti vetélkedőt is.

A házigazda Isidor Bajić Zeneiskola diákjai nagyszerűen teljesítettek a legtöbb kategóriában. Kiemelkedő eredményeket értek el a középiskolás kamarazenészek Ksenija Mijatović Korom tanárnő osztályából. A Duo Animoso zongora-hegedű páros maximális száz ponttal első helyezést kapott, ugyanúgy, ahogy a Trio Comodo fuvola-hegedű-zongora trió is.

A versenyeken nemcsak a technika játszik fontos szerepet, hanem az előadás teljes egésze. Nekem mentorként elsődlegesen a megfelelő program kiválasztása a feladatom. Miután mindenki kigyakorolta a saját szólamát, kezdődik a közös munka. Mindkét kamarazenekar nagyon szorgalmas és szófogadó, ami az általam adott instrukcióikat illeti. A legfontosabb mégis a mentális felkészültség, hogy a fellépés pillanataiban koncentráltak lehessenek. Mindegyikőjük fantasztikusan teljesített a versenyeken. Látszott rajtuk, hogy magabiztosak és jól érzik magukat a színpadon. Nagyon büszke vagyok rájuk. Úgy gondolom, hogy a kamarazene kifejezetten fontos tantárgy, mivel az iskola befejezése után a legtöbben valamilyen felállásban fognak majd zenélni, de a közös munka a szólistákat is segíti.

Nagypál Zsófia, Ksenija Mijatović Korom tanárnő, Sergej Skeledžija és Marija Šapovalova, azaz a Trio Comodo és felkészítő tanáruk

Nagypál Zsófia, Ksenija Mijatović Korom tanárnő, Sergej Skeledžija és Marija Šapovalova, azaz a Trio Comodo és felkészítő tanáruk

A Trio Comodo magabiztosan menetel a siker felé. A tavaly alakult kamarazenekar fuvolása, az adai Nagypál Zsófia, és a hegedűs Sergej Skeledžijamásodikosok, az új zongoristájuk, Marija Šapovalovapedig még csak elsős. Tanárnőjük kiemelte, hogy ennek ellenére professzionális szinten teljesítettek. Tavaly már részt vettek a köztársasági versenyen, ahol a kategória legjobbjának járó díjat mondhatták magukénak, idén pedig szintén első helyezést érdemeltek ki. Ezenkívül az Isidor Bajić Fesztiválról már tavaly is első díjat kaptak. Idén F. Behr Nocturne Nr. 1 és F. Doppler Magyar fantázia op. 36 darabjaival mérettették meg magukat a versenyeken.

Nagy kihívás volt a saját zeneiskolánk által szervezett versenyen részt venni. Mindig van bennem bizonyítási vágy, de most egy kicsivel még több volt, pont ezért. Nagyon jó volt a verseny hangulata. Természetesen izgultam előtte, és az eredményekre várva egyaránt, de úgy érzem, hogy sikerült megfelelően odafigyelni, és koncentráltan eljátszani a darabjainkat a fellépés alkalmával. Ehhez természetesen rengeteg gyakorlásra van szükség, az órán kívül legalább egyszer összeülünk hetente. Bár komoly munkáról van szó, ezek a próbák mindig nagyon jó hangulatban telnek. Ami még nagyon fontos, az a darabválasztás. Mindhárman nagyon szerettük az idei programunkat, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jól tudjunkteljesíteni – mondta Nagypál Zsófia, és hozzátette, hogy a másik fontos dolog a kommunikáció, ami a Trio Comodóban nagyszerűen működik, ugyanis nemcsak szakmai, hanem szoros baráti viszony is kialakult a tagok között.

Ebben az iskolaévben még egy fellépés vár mindkét felállásra, amelyen az Isidor Bajić zeneiskola díjazott diákjai állnak színpadra. Jövőre pedig új programmal és töretlen lelkesedéssel vágnak bele a kihívásokba.

(A fotót Ksenija Mijatović Korom tanárnő bocsátotta rendelkezésünkre)

Nyitókép: Nagypál Zsófia, Ksenija Mijatović Korom tanárnő, Sergej Skeledžija és Marija Šapovalova, azaz a Trio Comodo és felkészítő tanáruk