2024. március 28., csütörtök

Indiánok teremtéstörténete magyar animációs filmen

Gauder Áron, a nagy sikerű Nyócker! rendezője Kojot négy lelke címmel készíti új, egész estés animációs filmet, amelyben az  indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg.

A forgatókönyet Gauder Bereményi Gézával karöltve írta és egy olyan folyton alakuló világba kalauzol el bennünket, ahol az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel.

Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film, de emellett bemutatja az indiánok gondolkodását és a természettel való önzetlen kapcsolatát és arra emlékezteti a nézőket, hogy hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöldmozgalmakhoz. A film ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni – írja az Index.hu.

A Kojot négy lelke filmterve előtt Gauder Áron és a Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján, amelyek jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, és világszerte számos díjat gyűjtöttek be a nemzetközi animációs fesztiválokon.

A mozifilm producere Temple Réka, a rajzokat a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze.

A Kojot négy lelke főszereplőinek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözte a hangját. A további szerepekben Vida Bálintot, Vida Sárát, Scherer Pétert, Bolla Róbertet, Kautzky Armandot, Előd Álmost, Debreczeny Csabát, Vida Pétert, Schneider Zoltánt, Kis-Kovács Lucát és Faragó

A filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban.