2024. május 20., hétfő

Idejében megkezdődik a fűtési idény

Zorana Mihajlović szerint a fűtőolajkészlet kitart a fűtési idény végéig

Elegendő mennyiségű energiahordozót biztosított az ország, és a fűtési szezon kezdete nem fog késni. A városok távhőszolgáltatói felkészültek az idényre, fűtőolaj-tartalékok is rendelkezésre állnak arra az esetre, ha más energiahordozók helyettesítésére lenne szükség – közölte tegnap Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Hozzátette, abból adódhatnak gondok, ha nem érkezne elég földgáz a Balkáni Áramlaton keresztül, vagy ha Európában villamosenergia-hiány lépne fel, mert Szerbia a télen biztosan árambehozatalra szorul, szükségleteinek 15–25 százalékát importból kell fedeznie. A miniszter ennek kapcsán ismét takarékosságra kérte a lakosságot.

A gázellátást illetően elmondta, hogy az udvarnoki tároló szerbiai részét teljesen, a Gazprom irányítása alatti részt pedig „eléggé jól” feltöltötték. A magyarországi, bérelt tárolókban eddig 380 millió köbméter földágzunk van, de hamarosan meglesz az 500 millió is. A többi energiahordozó készletei két hónapra elegendőek, a fűtőolajkészlet kitart a fűtési idény végéig. Tervben van, hogy megnövelik a kötelező nyersolaj és kőolajszármazék-tartalékokat annyira, hogy 90 napi fogyasztásra legyen belőlük elegendő. Mihajlović állítása szerint nincs veszélyben az Adria-kőolajvezetéken keresztüli nyersolajellátás, de az Oroszország ellen meghozott európai uniós szankciókkal összhangban Szerbia hamarosan áttér a kizárólag nem orosz eredetű kőolaj behozatalára.

A miniszter a Happy tévé műsorában a következő 30 évre energiabiztonságot jelentő projektumok kapcsán elmondta, hogy – a földgáz- és kőolajellátástól eltérően – bizonyos beruházásokkal Szerbia belátható időn belül az iparnak és a lakosságnak elegendő villanyáramot tudna termelni, azaz függetlenedhetne a külföldtől. A kapacitások leggyorsabb bővítése nap- és szélerőművek felállításával lehetséges. Ezeket a Szerbiai Villanygazdaság együtt építhetné stratégiai partnereivel úgy, hogy a projektumok többségi tulajdonosa legyen, és hogy előbb a hazai szükségleteket fedjék le, a többletet pedig exportálják. „Amerikai cégek érdeklődést mutatnak a Đerdap 3 vízerőmű építése iránt, amely az első hibrid reverzibilis erőmű lenne 2400 megawattos teljes kapacitással. Körülbelül 2000 megawattot a vízerőműből nyernénk, 200-200 megawattot pedig nap- és szélerőművekből” – mondta a szakminiszter.