2024. április 23., kedd

Háborús nyerészkedéssel vádolják a szerbiai légitársaságot

Az Air Serbia megduplázta a Moszkvába induló járatai számát, miközben az európai légteret az orosz repülőgépek nem vehetik igénybe, és az uniós légitársaságok szankciókat alkalmaznak Oroszországgal szemben – jelentette ki Emine Dzsaparova ukrán külügyminiszter-helyettes.

Szerbia az egyetlen ország Európában, amely nem zárta le légterét az orosz gépek előtt – tette hozzá, és úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnában folyó vérontáson való haszonszerzés méltatlan, főleg ha egy EU-tagjelölt országról van szó.

A The Guardian nevű brit lap korábban arról számolt be, hogy a tehetős orosz üzletemberek Szerbián keresztül jutnak be Európába, miközben az EU és Oroszország közötti járatok a szankciók miatt nem közlekednek.

A ForwardKeys utasforgalmat elemző vállalat korábban közölte, hogy az Oroszország és Szerbia közötti járatokon ötven százalékkal nőtt az utasok száma az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése után.

Urmas Paet EP-képviselő az ügy kapcsán úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy az Air Serbia előtt le kellene zárni az európai légteret, mert nem veszi figyelembe az Oroszországgal szembeni szankciókat – közli az N1.