2024. május 4., szombat
ÉRDEKES HONLAPOK

II. világháborús magyar katonai veszteségi adatbázis, XBOX múzeum és Busy Simulator

A múlt héten elindult a második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa (https://katonahoseink.militaria.hu/). A bárki számára hozzáférhető, kutatható, 2012-ben elindult Katonahősök Emlékezete Program keretében most elkészült második világháborús adatállomány értékét és jelentőséget az adja, hogy ezen régóta ismert veszteségek közül 241.087 esetnek már a pontosabb körülményei is megismerhetővé váltak. Az Európában egyedülálló oldalon a magyar katonákra nemcsak név, hanem akár rendfokozat vagy születési hely alapján is rá lehet keresni.

***

Google Arts&Culture szolgáltatása az a felület, ahol meglátogathatjuk a legnépszerűbb kiállításokat, elképesztő részletességgel ránagyíthatunk a műalkotásokra, és több ezer történet, fotó, videó és kézirat között böngészhetünk. A kedvenc műalkotásunk vagy nevezetességünk megkeresésével létrehozhatjuk saját gyűjteményünket, amit akár ismerőseinkkel vagy barátainkkal is megoszthatunk. Ennek a remek felületnek a segítségével elutazhatunk szinte a világ bármely pontjára és felfedezhetünk új alkotásokat, alkotókat, természeti csodákat egy virtuális tárlaton keresztül. A felület nemrég „összeszűrte a levet” a Google másik remek alkalmazásával az Experiments-szel, amelyek a keresőmotorra optimalizált interaktív programok, művészeti projektek tárháza, aminek végeredménye a Google Arts&Culture Experiment (https://artsandculture.google.com/) lett, ami lényegében egy interaktív kifestőkönyvet, puzzle-t és rejtvényt takar, azzal, hogy miután megnyitjuk valamelyik alkalmazást, akkor a Google Arts&Culture adatbázisában lévő képzőművészeti alkotásokat kell összeraknunk (a puzzle esetében), vagy pedig saját kezűleg kifestenünk (Art Coloring Book), illetve egy adott képzőművészeti stílus köré kell besorolnunk a program által megadott alkotásokat (Visual Crosswords).

A Google Arts&Culture egyik látványos projektje az Art Camera (https://artsandculture.google.com/project/art-camera), amelynek a megnyitásával híres klasszikus és modern képzőművészeti alkotásokat nagyíthatunk ki az egerünk görgetésével, s minden egyes kép mellett elolvashatjuk a leírását, s még sok hasznos információt a festménnyel kapcsolatban (magyar nyelven is).

***

Az Ugrás a vihar kellős közepébe című, az Amerikai Légierő mentőegységét népszerűsítő interaktív dokumentumfilm (https://airforce.com/intothestorm/) izgalmas és látványos módon meséli el egy általuk véghez vitt mentőakció történetét, amelyen keresztül megtekinthetjük a mentőegység felszerelését, illetve hasznos túlélési tippekkel is ellát minket.

***

Microsoft 20 évvel ezelőtt adta ki XBOX játékkonzoljának első változatát, és ebből az alkalomból készítette és indította el a 20 Years of XBOX múzeum interaktív honlapot (https://museum.xbox.com/), amelyen keresztül bemutatják az eddig megjelent konzolokat, ugyanakkor egy idővonalat előregörgetve is megismerkedhetünk az XBOX történelmével, s a legjobb hozzá készített videojátékkal, a HALO-val.

***

Az irodákban, szerkesztőségekben, dolgozó kedves olvasók közül szerintem már mindenki átélte azt az állapotot, amikor a napi gályázás helyett legszívesebben csak mímelnék az egészet. Egy irodához vagy egy szerkesztőséghez hasonlító méhkasban persze nem egyszerű megoldani, hogy a körülöttünk lévő kollégák mit se sejtsenek abból, hogy éppen munkitisz undoritiszben szenvedünk. Ehhez adhat némi segítséget az „Elfoglaltság szimulátor”, avagy angol elnevezésével, a Busy Simulator (https://busysimulator.com/). Lényegében egy számítógép asztalát varázsolja elénk az internetes alkalmazás, amelyen különböző számítógépes üzenetküldő programok ikonjai láthatóak, és ezekre kattintgatva, megszólal a jelzésük, amivel azt a látszatot kelthetjük, hogy mennyire is el vagyunk foglalva, mert nem győzünk válaszolni a beérkező üzenetekre, SMS-ekre, elektronikus levelekre, illetve online konferenciahívásokra. Egyedül arra vigyázzunk, hogy senki sem legyen mögöttünk, mert így könnyen lebukhatunk. Az alkalmazás készítői a termékük használata miatt történő elbocsájtásokért semmilyen felelősséget nem vállalnak!