2024. április 20., szombat

A beoltottak fele már hét hónapja megkapta a második védőoltást

Szerbiában a beoltott polgárok fele már több, mint hét hónapja felvette a koronavírus elleni védőoltás második adagját. Az ellenállóképességük sok esetben legyengült, megfertőződnek a vírussal, ezért is fontos, hogy mielőbb felvegyék a harmadik oltást, írja a Blic.

A lap szerint csaknem 1,3 millió beoltott polgárnál több, mint hét hónap telt el a második dózis óta, de még nem vették fel a harmadikat. Ez azt is jelenti, hogy így már nem érvényes a Covid-igazolásuk. Ettől viszont sokkal fontosabb, hogy már nem annyira védettek, mint amikor felvették a második dózist.

Ezért az Országos Védőoltási Szakértői Bizottság a közelmúltban azt javasolta, hogy a vakcina harmadik adagját az eredetileg meghatározottnál rövidebb időn belül adják be a második adag után.

Így a Sinopharm emlékeztetője már négy hónap, míg a harmadik adag Pfizer, Szputnyik V és AstraZeneca öt hónappal a második adag után javasolt.

Az oltás harmadik adagjának fontossága leginkább Izrael példáján látszik, ahol a lakosság közel fele már megkapta az úgynevezett emlékeztető oltást, és így a viharos nyár után most sokkal nyugodtabb a helyzet, kevesebb, mint napi 500 fertőzöttet jegyeznek és tíznél is kevesebb napi halálesetet.

Szerbiában a negyedik hullám csúcspontját döngetjük, a fertőzöttek között sok a fiatal, sőt a gyermek.